Torronsuo 21.6.2015

Perheiden, porukoiden ja turistien sunnuntai

Toinen juhannuspäivä, Kiljamon parkkipaikka, perheitä kaivelemassa varusteita auton takaluukusta ja sovittelemassa pienimpiä lapsia kantorinkkoihin, monenmoisia koiria, hännänheilutusta, läähätystä: joko mennään, hei, mennään jo!

Osa perheistä kiertää pienimpien kanssa luontopolun Kiljamon ympäri, me aiomme suon yli Härksaaren kivilouhokselle, josta louhittiin kvartsia lasiteollisuudelle 1700-luvulla. Juuri kun aloittelemme taipaletta Kiljamon nuotiopaikalta lähtevällä polulla, metsästä pelmahtaa luoksemme poika pienet kumpparit jalassa ja lippalakki päässä. ”Moi! Mitä te teette?” Kerromme aikeistamme, ja hän ilmoittaa kiipeävänsä luontotorniin.

Kohti_Harksaaren_louhosta_210615

Kiljamolta poikki suon kohti Härksaaren vanhaa louhosta. Pitkokset ovat hyvässä kunnossa ja niin leveät, että patikointi käy helposti.

Kuusten varjostamalla polulla nenä sieppaa ilmassa väreilevän kielojen tuoksun. Pitkoksille on lyhyt matka, ja ne ovat hyvässä kunnossa. Pysähtelemme  kiikaroimaan, kuuntelemaan, katselemaan, valokuvaamaan.

Suopursut kukkivat runsaina, ja myös karpaloiden kukat peittävät mättäitä siellä täällä tiheinä kuin vaaleanpunaiset harsot. Käki lennähtää kituliaaseen mäntyyn ja jää oksalle istuskelemaan, ei päästä kukahdustakaan.

Vastaantulijoille ja ohittajille on helppo antaa tilaa, koska pitkoksilla on levennyksiä, ja tukevat poikkipuut pistävät pitkosten alta riittävästi ulos, jotta niille on helppo hypähtää väistämään muita kulkijoita.

Toinen pikkupoika tulee vastaan isänsä ja äitinsä kanssa. Väistämme perhettä vähiten märkään kohtaan ja tutkimme odotellessamme kihokkeja. ”Mitä siellä on”, poika kysyy jo kaukaa ja tulee katsomaan. Hän kertoo maailman suurimmasta lihansyöjäkasvista. ”Luin siitä Ennätysten kirjasta.” Kolmas poika taipaleen varrella on jo isompi, teini-ikäinen, ja häntä kiinnostavat eniten eväämme.

Torronsuo_210615

Suomen syvintä suota, vanhimmat turvekerrokset on ajoitettu yli 10 000 vuoden taakse.

Evästellessä katselemme ja kuuntelemme kirvisten laululentoa. Välillä maiseman yli liihottelee västäräkki, kuovi huutelee kauempana, korppi raakkuu muutaman kerran ja kurjet pitävät samanlaista mekkalaa kuin syksyllä parvissa syysmuuton aikaan. Laulujoutsen kuuluu pari kertaa.

Lisäksi kuulemme äänen, jonka omistajaa emme kerta kaikkiaan pysty tunnistamaan. Nimeämme sen peruuttajakurpaksi, koska ääni muistuttaa peruutustutkaa. Tämä ääni vain on hennompi ja harvempi, mutta yhtä yksitotinen Tuut. – Tuut. – Tuut. (Kotona olen kuunnellut läpi kaikki lintukirjan kurmitsat ja kurpat, rantakanatkin, mutta eipä vain löydy.)

kihokki_Torronsuo_210615

Kihokkeja.

Pullosara_Torronsuo_210615

Pullosara taipuu pitkoksen päälle muuraimen/lakan/hillan lehtien lomasta.

Matka Kiljamon parkkipaikalta Härksaaren vanhalle louhokselle ja takaisin on yhteensä 6 – 7 kilometriä. Louhokselta olisi mahdollista jatkaa matkaa rengasreittinä, jolloin näkisimme Torron kylän kulttuurimaisemaakin. Lenkille tulisi matkaa kymmenkunta kilometriä. Palaamme kuitenkin pitkoksia pitkin samaa reittiä kuin tulimmekin, koska tänään pitää olla ajoissa kotona.

Kiljamon pysäköintialue on aivan Someron-tien vieressä, tien numero on 282. Parkkipaikalta pääsee esteettömille pitkoksille, joita Luontoon.fi-sivuston mukaan on 150 metrin pätkä.

Parkkipaikalta on kivenheitto Kiljamon luontotornille, nuotiopaikalle ja esteettömään puuceehen, mutta niiden muodostama alue ei näy autolle. Reitti alueelle on leveä ja tasainen, joskin pätkä siitä on lievää ylämäkeä.

Torronsuo sijaitsee Tammelassa Forssan lähellä ja melkein Liesjärven kansallispuiston naapurissa. Se on kaikin puolin helppo päiväretkikohde. Juhannussunnuntaina se näytti olevan lapsiperheiden, ystäväporukoiden ja turistien suosiossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s