Kullaa: Ruonajärven ympäri 2.7.2011

Neljä kilometriä ja viisi tuntia

Olemme Kullaalla Ulvilassa Joutsijärven Tammenlahden venerannassa. Vierestämme alkaa luontopolku, joka ohittaa ensin Tammen tilan, etenee sitten kohti Vasonniemeä yhtä jalkaa Joutsijärven retkireitin kanssa. Vasonniemessä luontopolku kierähtää länteen ja etelään kääntyäkseen Siltainsuolla itään. Silmukka alkaa sulkeutua, kun polku johdattaa retkeläiset takaisin lähtöpisteeseen Joutsijoen vartta pohjoista kohti.


Tähtitalvikkeja Joutsijärven
rantapolun varrella.

Niin vanhaksi ei taida eläkään, ettei aina näkisi jotakin ensimmäisen kerran elämässään. Retken alkajaisiksi Joutsijärven rannalla näin elämäni ensimmäiset tähtitalvikit. Ne kasvoivat pikkutalvikkien joukossa. Mutta ennen kuin tänne päästiin, piti vähän etsiä.

Seutu on retkikunnallemme entuudestaan tuntematonta, mutta uskoimme pääsevämme hyvin alkuun Retkikeskus Sataseitistä. Paikka löytyi vaivattomasti opasteiden perusteella, mutta ilo jäi lyhyeksi. Ovet olivat säpissä eikä mikään viitannut siihen, että maastoon lähtijät saisivat täältä viikonloppuisin neuvoja, karttoja ja esitteitä.

Hyppäsimme takaisin vanhaan kunnon retkijuhtaani, sivumennen sanoen juuri katsastettuun. Laviantieltä käännyimme Tammentielle kohti Vasonniemeä. Vajaan parin kilometrin päästä tulimme infokatokselle, jonka opasteet kertoivat, että pääsemme aikomallemme reitille.  Katoksessa oli seinäkartta, mutta retkeläisille mukaan tarkoitetut kartat olivat lopussa niille varatusta laatikosta. Meillä oli kuitenkin oma maastokartta, ja siitä oli mukavasti apua, kun opasteet luontopolun varrella olivat epäselviä.


Reitti erkanee joelta lehtometsään
Joutsijärven Luusuan länsi
puolelle.

Kiersimme luontopolun vastapäivään. Reitti on hieman yli neljä kilometriä pitkä. Maasto on helppokulkuinen, mutta sillat ojien yli olivat paikoin lahonneet rikki. Ensimmäinen puolisko silmukan muotoisesta reitistä vaikutti erityisen rehevältä ja tarjosi runsain mitoin yksityiskohtia. Niihin uppoutumisen sekä runsaiden lepo- ja juomataukojen vuoksi patikkaan kului viitisen tuntia, mutta mikäs sen mukavampaa kuin kiireetön, yksityiskohdille avoin vaeltelu.


Tunnelma Joutsijärven ja
Vasonniementien välissä oli
lähes trooppinen.


Käsinkosketeltavaa rehevyyttä.
Vehkoja puron reunalla.

Luontopolun muodostaman ympyrän itäpuolta halkoo Vasonniementie. Se päättyy leirintäalueelle, joka näyttää olevan varattu asuntovaunuille. Katokset, keinut, terassit ja kukkaistutukset asuntovaunujen yhteydessä kertovat pitkästä viipymisestä. Osa alueen koirista on juoksunarussa.

Kun yksi koira alkaa haukkua, kilkutukseen yhtyvät muutkin. Retkikuntamme tulee haukutuksi kunnolla, kun käännämme koirille selän ja jatkamme kohti Ruonajärveä väistellen polulla parveilevia sammakon poikasia. Lehto on jäänyt taakse ja talousmetsän merkit tulevat näkyviin. Opastaulut kertovat metsänhoidollisista toimenpiteistä.


Rauhoitetun alueen ulkopuolella metsä
on talousmetsää; metsänhoidolliset toimet
ovat näkyvissä.

Ennen Siltainsuon laavua ohitamme Ruonajärven aivan rantaviivaa pitkin. Istumme rannalla pariin otteeseen. Helle hyydyttää, juomapullot vajentuvat. Kun jatkamme patikkaa, joudumme väistelemään hämähäkkien taidonnäytteitä; ne ovat kutoneet seittejään polun ylitse. Jos seittiin osuu, se jää vaatteisiin, joskus kutojineen päivineen.

Saavumme Kuoppalaan, jossa pihapuut, navetan kivirauniot ja kivin täytetty kaivo kertovat 1800-luvun lopun asuinpaikasta. Pihan koivut, pihlajat ja lehmukset on jätetty aikoinaan hakkuiden ulkopuolelle. Suuren lehmuksen runkoa kiertää punainen nauha, jossa lukee: “Suojeltu.” Paikka tuntuu synkältä. Ajattelen siellä asuneita ihmisiä: miten heidän elämänsä meni? Pihaan on kauan sitten istutettu muiden puiden joukkoon syreeni. Kertooko se jotain jostakusta asukkaasta?


Luonto peittää jäljet ihmisen elosta. Pienet
taulakäävät ovat kotonaan lahossa

koivunrungossa entisessä Kuoppalan
pihapiirissä.

Siltainsuolla huomio kiinnittyy välittömästi kiviin, aivan kuin suolla laiduntaisi muutama sarvikuono pää kasvustoon kumartuneena. Männyt ovat korkeita eivätkä maallikon silmin kovinkaan kituliaita.

Laavulla on kaksi nuotiopaikkaa, pöytärakennelma ja puuvaja. Puucee ja roskis ovat täynnä. Roskiksen osalta jään miettimään, olisiko parempi, jos laavulla ei olisi lainkaan roskista, vaan retkeilijöiden pitäisi huolehtia itse roskistaan? Ainakin muualla käytäntö on havaintojeni mukaan toiminut jokseenkin hyvin, ja jälki on siistimpää kuin täällä.


Lihapiirakka on putoamaisillaan

tursuavasta roskiksesta.

Vietämme laavulla patikan viimeisen lepo- ja evästauon. Sinisiivet parveilevat vanhan hiilloksen tuntumassa. Perhosia katsellessani sommittelen itsekseni, millaista laavulla olisi yöpyä huhtikuun lopulla, kun kevät tekisi vahvasti tuloaan, mutta ei vielä olisi toukokuisen runsas ja äänekäs. Mitä ääniä suolta kuuluisi, mitkä linnut olisivat jo äänessä? Kuvittelen nuotion rätinää ja sulavan suon tuoksua.


Siltainsuon laavulla voisi nukahtaa
suon tuoksuun ja ääniin.

Puolet retkikunnastamme päättää ennen kotiinlähtöä käydä uimassa Joutsijärvessä, loput jäävät valokuvaamaan, syömään eväiden rippeitä – kahvia ei ole juuri kulunut, vettä senkin edestä – ja istuksimaan rantaan. Vesi on kuulemma lämmintä, mutta raikastavaa. Uinnin päätteeksi se jättää kuitenkin ihoon limaisen, kutisevan pinnan.


Ukkonen nousee, ensimmäiset pisarat
tavoittavat Joutsijärven parin minuutin päästä.

Kun ukkosen kumussa ja vesipisaroiden tipahdellessa teemme parkkipaikalla lähtöä kotiin, pakettiautolla retkijuhtani viereen kurvannut roteva mieskolmikko viimeistelee pakkauksiaan.

Miehet ovat lähdössä Joutsijärven retkireitille, joka kirjatiedon mukaan on noin 27 kilometriä pitkä. Kello on 16, ja yksi porukasta kertoo, että he aikovat olla takaisin autolla seuraavana aamuna, ottavat kuulemma urheilun kannalta. Eivät selvästikään aio aivan jokaisen talvikin ja mesimarjan kohdalle pysähtyä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s