Seitseminen 26.7.2010

Äkäpussi pääsee suunnitelmajumista

Valvon Saari-Soljasen rannalla, kun vuorokausi vaihtuu. Lammen pinta on vuoroin tyyni, vuoroin laineilla kuin krepattu kangas. Tuulenpuuskat vaihtavat tiuhasti suuntaa. Suhinasta erottaa, milloin ne kieputtavat havupuita, milloin lehtipuita. Tyyninä hetkinä ilman täyttää hyönteisen himinä. Pieni kala hyppää lammen pinnalla, plip! Hämärässä sammakot ovat kuin liikkuvia kiviä. Linnut ovat hiljaa.

Tämän piti olla retkikohteen testausreissu, mutta kaikki on vinksallaan ja tuijottelen tuleen noin puolen kilometrin päässä kohteesta. Ottaa päähän, koska tarkoitus oli hankkia leirituntuma tietystä paikasta, mutta se olikin varattu. Testileiriytyminen olisi ollut tärkeää, koska asiakasretkeni suunnitelma olisi perustunut sen aikana saatuihin kokemuksiin leiripaikasta ja sen mahdollisuuksista.

Retkikumppani on mennyt nukkumaan. Saan olla huonolla tuulella ilman riskiä, että pahoittaisin kummankin mielen turhilla tuiskahduksilla. Nuotio vaimenee hiillokseksi, joka hiljalleen muuttuu tuhkaksi.

Juuri kun tuntuu siltä, etten keksi muuta vaihtoehtoa kuin tulla myöhemmin uudestaan paremmalla tuurilla, kaikki onkin selvää. Jotenkin tiedän äkkiä, että vaikka en saa juuri sitä, mitä läksin hakemaan, tilalle tulee jotakin yhtä arvokasta – kokemus siitä, ettei tarvikaan antaa periksi. Luopumisen sijaan voi sumplia, voi vaihtaa näkökulmaa. Kun henkinen survival kit on näin täydentynyt, voin kömpiä yöpuulle.

Laavusta katselen hämärää metsää, jota salamat valaisevat tiuhaan. Ukkonen kuuluu tasaisena kumuna, mutta jää lopulta kauas. Yö pysyy poutaisena, vaikka hetken näytti siltä, että saa kuunnella sateen ropinaa laavun kattoon. Päivä on ollut helteinen, nihkeä ja kostea, mutta yötuuli on raikas, laavussa käy juuri sopiva läpiveto. Nukuttaa paremmin kuin kotona. 

Aamulla palaan retkikumppanin kanssa polkuja ja pitkoksia pitkin paikkaan, johon alun perin oli tarkoitus leiriytyä. Nyt suunnittelenkin, miten toimin, jos asiakasryhmän kanssa käy kuten meille, ei olekaan tilaa tai on muuten rauhatonta ja liikaa ihmisiä. Virkein mielin on helppo hahmottaa parikin paikkaa, joihin suota ja suolampea toivonut ryhmä voisi asettua toiveistaan luopumatta. Näistäkin paikoista pääsee helposti lampeen uimaan. Ruoanlaittopaikan voi valita kahdesta keittokatoksesta, jos vähän kävelee. Ellei ole metsäpalovaroitusta, myös nuotiorinki olisi käytettävissä, lyhyen kävelymatkan päässä sekin. Vessakaan ei ole kohtuuttoman kaukana, eikä parkkipaikka.

Retkestä tulisi löytämissäni vaihtoehdoissa niin vähän alkuperäistä suunnitelmaa työläämpi, että siitä selviäisi leppoisalla ilmapiirillä, hyvällä  leirin sisäisellä logistiikalla ja varaamalla puuhasteluihin riittävästi aikaa.

Koska leiripaikan testaaminen ei sujunut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, tulin saaneeksi vaihtoehtoisen toimintasuunnitelman myös asiakasretkeä varten. Sellaisen olemassaolo voi käytännössä osoittautua ensisijaista suunnitelmaa tärkeämmäksi.


Rauhoittavaa kauneutta vaihtoehtoisessa
leiriytymispaikassa.