Harnakka itse

Olen Tuula Puranen, vapaa kirjoittaja, toimittaja sekä erä- ja luonto-opas. Työskentelen myös tutkijana; olen erikoistunut laadullisiin arviointitutkimuksiin.

Perustin Viestintä ja Retkeily Harnakan kesäkuussa 2008. Toistaiseksi olen yritykseni ainoa työntekijä, pomo ja tsuppari samoissa vaelluskengissä.

Kirjoitan sekä yleis- että selkokielellä. Olen erikoistunut pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten arkeen ja palveluihin, ja toimeksiantajani ovat enimmäkseen alan järjestöjä. Kirjoitan myös retkeilystä ja luonnosta.

Työnkuvaani kuuluvat myös oikoluku, editointi sekä käsikirjoitusten arviointi ja kommentointi. Lisäksi muokkaan yleiskielisiä tekstejä selkokielelle. Kuulun Selkokeskuksen kouluttajarinkiin, ks. http://papunet.net/selkokeskus  ->koulutus -> kouluttajat.

Erä- ja luonto-oppaana pidän työni tarkoituksena mahdollistamista – suurin ammatillinen iloni on mahdollistaa asiakkailleni mieleenpainuvia ja vaikuttavia luontokokemuksia.

* * *

Harnakkamaisia anekdootteja

Kuljetan retkeillessäni usein takin tai repun taskussa pientä vihkoa ja muutamaa värikynänpätkää. Etenkin linnuista teen usein muistiinpanot nopeasti sutaisten. Esimerkiksi punakuirit Utössä piirustin muistiin peläten, että linnut lentävät tiehensä minä hetkenä hyvänsä. Näin käy usein linturetkillä, ja muistiinmerkintäni ovat vielä aika rutinoitumattomia.


Gavia noin v. 2005. Ensimmäinen piirros lintuharrastuksen
parissa, taskusta löytyi kirjekuoren palanen ja mustekynä.
Tämän jälkeen aloin pitää muistiinpanovälineitä mukana.

Lintuja voisi valokuvata, mutta pidän enemmän muistiinpanojen tekemisestä piirtämällä. Joudun katsomaan lintua kunnolla heti, eikä ole kiusausta ryhtyä käyttämään aikaa sommitteluun. Toisaalta valokuva olisi tarkempi kuin piirros, ja valokuvasta lintua voisi tutkailla niin pitkään kuin on tarvis.


Utö 14.5.2009.

Joskus piirtely on reissun päätarkoitus, silloin varaudun kunnon paperilla ja vesivärein. En maalaa maisemia enkä suuria näkymiä, vaan olen viehättynyt yksityiskohdista. Tavoitteeni eivät ole taiteellisia. Suurin motiivi piirtämiseen on havainnoinnin treenaaminen luontotietouden kartuttamiseksi.


Kauppi, Tampere 2.8.2009

Kasvit ja sienet ovat siitä mukavia, että ne pysyvät paikoillaan. Toisin kuin lintuja tai nisäkkäitä, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja voi myös poimia kotiin tarkempaa tutkailua varten.

Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla.