Lintuaineisto kasassa

“Palkintomatkalla” Ala-Hirvaksen puolella havaintoaineiston keruun päätyttyä naapurissa, Ylä-HIrvaksella. Kuva M. Eriksson.

Havaintoaineisto on vihdoin koossa. Teen opinnäytetyönä pesimälinnustoselvitystä Ylä-Hirvakselta Luumäeltä. Tavoitteena on luontokartoittajan ammatti.

Kävin ensimmäisiä kertoja Ylä-Hirvaksella, kun se vielä oli jäässä, saattoi olla maalis-huhtikuuta, talventörröttäjät kaunistivat luhtia siellä täällä.

Jäiden lähdettyä alkoi varsinainen havaintojen keruu. Aineistossa on paljon kiinnostavaa, kuten mustakurkku-uikku ja luhtakana, joista luhtakana pesivänä.  Myös ruskosuohaukka pesii järvellä, nuolihaukka käy siellä ruokailemassa. Kun eilen lopetin, monilla linnuilla oli jo poikaset.

Aineistonkeruujakso eli maastopäivät olivat yksi hienoimmista kokemuksista ikinä. Varhaisaamun tunnit tuntuvat ikiomilta, ja lintujen ohella pääsin seuraamaan myös majavien elämää. Kanootti liukuu vedessä hiljaa, sillä liikkuessaan sulautuu eläinten joukkoon paremmin kuin soutuveneellä. Yksityistä rauhaa huokuvien aamujen jälkeen keskipäivä tuntuu usein kovalta ja, no, jotenkin tylsältä.

Koska havainnoista suuri osa perustuu myös kuulohavaintoihin, osa jopa pelkästään niihin, juhlistin viimeistä maastokierrosta lepuuttamalla korviani Ala-Hirvaksen puolella. Lepuuttamisen teki täydelliseksi kehrääjän surina, joka tuli järventakaiselta kankaalta. Kehrääjää ei ole kuulunut vuosiin, tämän vuoden touko-kesäkuussa niitä on ollut kaksikin äänessä yhtä aikaa.

This entry was posted in linnut, luonto and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s