Uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua

aloitusMuutaman kuukauden postaustauko ei johdu siitä, ettei mitään olisi tapahtunut, pikemminkin päinvastoin. Blogin ääreltä ovat pitäneet poissa työt ja opiskelut.

Verkostoja rakentamassa

Sain joulukuun alussa päätökseen luontopalveluyrittäjille tarkoitetun tuotteistamis- ja markkinointikoulutuksen, jonka lähijaksot pidettiin Seitsemisen kansallispuistossa luontokeskuksessa – hienoa! Koulutus oli hyödyllinen ja ilahduttava monista syistä, muun muassa lämpimän ryhmähengen ja verkostoitumisen takia.

Tiedän nyt entistä paremmin, millaisia luontopalveluja Pirkanmaan alueella on ja tunnen entistä useamman niitä järjestävistä yrittäjistä. Nyt kun tiedämme toisemme, meille syntyy ajan mittaan yhteistyötä, mikä tietenkin koituu retkeilijöiden ja luontoelämyksistä kiinnostuneiden matkailijoiden iloksi ja hyödyksi.

Entistä paremmin osaan nyt myös kertoa alueen majoitus-, kalastus-, luontokoulu-, huskysafari- ja muista palveluista, ja teen sen mielelläni, koska luotan samaan koulutukseen osallistuneisiin palvelunjärjestäjiin, heidän osaamiseensa ja haluunsa palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin. Pirkanmaan ulkopuolelta vinkkejä löytyy myös Päijänteen kansallispuiston suuntaan Padasjoelle.

rannasta6Luonto pääosassa

Elokuusta joulukuuhun vein eteenpäin myös luontokartoittajaopintoja, joiden antia olen jo hyödyntänyt Harnakan retkipalveluissa.

Tulevaisuudessa luontokartoittajaopintojen hedelmät näkyvät Harnakan retkeilyssä yhä vahvemmin teemaretkinä (mm. lintu-, suo-, sammal-, kasvi-, sieni- ja luontoretket) niin erityisryhmille, lapsille, perheille, kaveriporukoille kuin muillekin luonnon ystäville.

Virkistysretkiäkin on edelleen tarjolla – kuinka mielelläni järjestäisinkään retken esimerkiksi katsomaan keväisen suon ihania värejä, kun muuraimet ja suokukat kukkivat samaan aikaan! Näkymässä on sanoiksi pukematonta kauneutta. Ja kuvitelkaa siihen vielä suon tuoksut…

Retkiasioissa Harnakka on Metsähallituksen yhteistyökumppani, ja pääkohteina ovat kansallispuistoista erityisesti Seitseminen, Helvetinjärvi, Isojärvi ja Puurijärvi-Isosuo. Retket voivat kohdistua myös muualle asiakkaiden toiveiden mukaan.

Tuttujakin juttuja

Kirjoittajana olen jatkanut enimmäkseen tutuilla linjoilla keskittymällä erityisesti vammaisten ihmisten ja heidän läheistensä asioihin. Toisaalta olen myös aloittanut aihepiirin laajentamisen luontoon ja retkeilyyn, mutta silloinkin näkökulma on usein erityisryhmien.

Myös yksi kirja tuli kirjoitettua, nimittäin Miina ja Manu -kirja nimeltään Yö ja päivä. Se on yleiskielinen teos; selkokielinen kissasisaruksista kertova kirja ilmestyi 2014, se sai nimekseen Miina ja Manu kirjastossa. Se oli ensimmäinen lastenkirjani, ja sen myötä muodostui käsitykseni lapsille kirjoittamisesta: erittäin vaativaa, erittäin kiinnostavaa, erittäin antoisaa.

Kaiken kaikkiaan Harnakan perustoiminta on ennallaan ja tiedot, jotka löytyvät sivuston valikoiden alta, pitävät edelleen paikkansa. Retkipalvelut pelkistyvät kuitenkin niin, että Harnakan retket ovat jatkossa ainoastaan tilausretkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että valmiin ”retkimenun” sijaan Harnakka tekee kullekin retkeilijälle tai ryhmälle oman, räätälöidyn retkiohjelman kiinnostusten, tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Koska luonto on kaikkialla, voidaan laittaa päähän kuvitteelliset ”luontosilmälasit” ja katsoa, mitä oma piha, kotiranta, lähimetsä tai lähipuisto luontonäkökulmasta tarjoavat. Ajattelen tässä erityisesti niitä ihmisiä, jotka eivät ehdi tai pysty lähtemään kauemmas. Ei tarvitse, luontoseikkailu voi alkaa heti ulko-ovelta.

Siis: jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä (ajatukset, taivas luonnon yllä) ja jotain lainattua (kasvi-, lintu- ja hyönteiskirjapinot kirjastosta) – niillä kohti vuotta 2016.

* * *
Lopuksi pari kasvikuvaa vuoden ensimmäiseltä päivältä. Keskityin esteettiseen iloon ja jätin määrityspaineet tulevaisuuteen.

Kuvat saa klikkaamalla isommiksi.

rannasta3

rannasta5

 

 

 
rannasta4

 

This entry was posted in ihmiset, kasvit, luonto, retkeily, yrittäminen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s