Juhannustaika: ajan kadottaminen

Seisomme sammaloituneella kalliolla ja katsomme kuikkaa niin läheltä, että näemme senkin katsovan meitä. Kaikki muu katoaa. Kuikalla on paljon tilaa järvellä, eikä sen ole pakko tulla näin lähelle – mutta siihen se on uinut ja tarkastelee meitä nyt paikoillaan tyynessä vedessä.

Tällaisen kohtaamisen jälkeen paluu ihmisten ilmoille tuntuu omituiselta, epätodelliselta. Luonnossa oleminen on niin uppoutunutta, että jossakin mielessä tulee käytyä hyvin kaukana ja oltua hyvin pitkään. Sieltä palaa kuin vieraalle planeetalle. Uppoutuminen olemiseen vie  käsityksen ajankulusta ja jättää vain tämän hetken.

ateria_aattona_190615

Järvestä suoraan ruoaksi.

Sade tässä ja nyt, aurinko tässä ja nyt. Nuotio, liekit, savu; syödä, maistaa, haistaa. Tuuli ja tyyntyminen, pilvet, sinitaivas, öinen sumu; mustarastas, hippiäinen, tiltaltti, talitiainen, lehtokurppa, rantasipi, kuikat, laulujoutsenet, kalalokki, harmaalokki hautomassa. Märkää, kuivaa, lämmintä, viileää, pehmeää, kovaa, terävää, sileää. Värejä, valoa, varjoja. Unessa, valveilla. Väsynyt, raukea, virkeä, levollinen.

Kun antaa aistien olla tehokäytössä ja ajattelun vain valmiusvirralla, aika katoaa. Pääsee käymään kaukana, vaikka on samalla erittäin läsnä retkipuuhien rytmittämässä pitkässä hetkessä. On telttojen pystytystä ja purkamista, nuotion virittelyä, puiden sahaamista, halkojen hakkaamista, ruoanlaittoa, kalastelua, juttelua, kasvion kartuttamista, eräkoiran silittelyä, hyttysten läiskimistä, hampaiden pesua järvivedellä ennen makuupusseihin kömpimistä, yölaulajien kuuntelua unta odotellessa, havahtumisia yöllä kuikkien huutoon ja laulujoutsenten rupatteluun.

Lopuksi kuvasarja juhannusaaton ja -päivän retkeltä Orivedeltä. Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla.

sateiden_valissa_190615

Aurinko valaisee märkää metsää sateiden välissä.

kuivatushetki_190615

Sade ei kastellut ketään meistä, mutta koira mukaan lukien 3/4 ryhmästämme plutasi, kaksi kokonaan, yksi osittain. Suurin osa varusteista kuivui nuotion lämmössä.

Ateria_190615

Ensimmäinen lämmin ateria nautittiin sormin “lautasina” grillatut paprikanpuolikkaat. Kokki ohjeisti villiin syömätyyliin ja ronskeihin haukkauksiin.

kasvioon_hirvenjakala_190615

Kerään  kasviota valokuvaamalla. Kuvaan  siihen myös sammalia, jäkäliä ja sieniä. Tässä hirvenjäkälä.

Kasvioon_maarittamista_odottamaan_190615

Oheinen heinä on vielä määrittämättä – olisikohan jokin sara? Palaan asiaan.

This entry was posted in retket and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s