Kaakon pieni lintukierros

Leerviiki…

Tuoksuu suolalta, sateelta ja kuivuvilta kalaverkoilta. Haahkakoiras nukkuu aalloilla, haahkapari sukii pukuaan merimetsojen naapurikivellä, lajitoverit soutelevat rannan ja luodon välissä. Haapana nousee siivilleen luodon rantaviivaa tutkivan kyhmyjoutsenen tieltä, mutta tukkasotka ei hievahdakaan. Kanadanhanhet vasta kaartavat luodolle, jolla valkoposkihanhi jo tarkkailee ympäristöä kaulaansa kurotellen. Silkkiuikku katoaa sumuun luodon taakse.

Telkkäparvi kurvaa veteen siivet viuhuen, kalatiira koukkaa alas ja kimmahtaa takaisin ilmaan kimaltava pikkukala nokassaan. Isokoskelot uivat sukellellen rantaa kohti, tukkakoskelo pärskyttelee naristen lentoon satamasta laiturin kupeesta samaan aikaan rantasipin kanssa. Kalalokit ja selkälokki torkkuvat kivillä. Rantametsässä laulavat peipot, mustarastas huiluttelee, sepelkyyhky huhuaa, saaressa kukkuu käki, rantaan ajautuneella rakkolevälla keikuttelee västäräkki.

Kellovuori_270515… Kellovuori, Vilkkiläntura
ja Lintulahti

Varikset torailevat, naakat nokkivat vastakylvettyä peltoa nauru-, kala- ja harmaalokkien kanssa. Kurjet etsivät ruokaa turalla, harmaahaikarat seisoskelevat hartiat kyyryssä ruokopenkalla kuin mietiskellen tätä elämää. Laulujoutsenet ja heinäsorsat etsivät sattumia matalasta mutelikosta.

Talven jäljiltä ruttaantunut ruovikko kantaa töyhtöhyyppiä,  harakka viipottaa samassa ilmatilassa, jossa suihkivat haara-, räystäs- ja tervapääskyt. Tätä kaikkea säestää ruokokerttusten raksutus Lintulahden rannan ruovikoissa ja puskissa.

Lintujen tarkkailija Lintulahden tornilla kertoo kyhmyhaahkasta ja harmaasorsasta, jotka kuulemma ovat viipyilleet Leerviikissä. Hän ei niitä ole onnistunut yrityksistä huolimatta näkemään, mutta mustapyrstökuiri oli osunut kiikariin  Väkevälänjärvellä.

This entry was posted in linnut and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s