Lapasorsia ja metsähanhia

hiljaista_leerviikissä_160415Räntäsade kaukoputken läpi: taivaalta roikkuu valkoisia ja pehmeitä lankoja harmaassa maisemassa. Lämpötila on nollassa tai aavistuksen plussalla. Sormia palelee. Virolahti, Leerviiki.

Heinäluodolla värjöttelee kalalokkeja, harmaalokkeja, selkälokkeja ja naurulokkeja. Kyhmyjoutsen ui luodon edustalla siivet kermavaahtoisina purjeina, toinen nukkuu soikeana sykerönä kivien lomassa luodon rannassa. 

Laulujoutsen etsii syötävää, urostelkkä ui touhukkaasti sen rinnalla. Kun joutsen painuu puolisukelluksiin, telkkä plumpsahtaa vierestä veden alle kuin korkki. Näyttää lajienväliseltä kaveruudelta, mutta lienee vain sattumaa.

Retkikumppani huomaa luodon taitse lentävän merimetson, minulta se jää näkemättä; räntäläiskeitä ja vesipisaroita optiikassa ja silmissä. Lapaset käteen, myssy päähän. Isokoskelot narisevat. Rauhallinen, pieni haahkaparvi soutelee hissukseen ulappaa kohti. Horisontissa useita vesilintujen parvia, erikokoisia lintuja, erilaisia lentotyylejä ja -muodostelmia, kaikki liian kaukana määritettäviksi.

Rakkolevä ja märkä hiekka tuoksuvat. Rantakivet ovat liukkaita askelten alla. Vesirajassa hiekkaa kirjovat susimaiset koiran jäljet, etuvarpaiden ja kynsien syvät painaumat. Vilkkilänturan polun vierus puolestaan viestittää palokärjestä; lastuja lahokuusen tyvellä, käsivarren paksuisia reikämäisiä kaivauksia muurahaispesissä, pyöreitä koloja ladon seinässä.  

metsähanhi kirjassaVilkkiläntura, joka viime syksynä muistutti tulvapeltoa ja kahlaajien taivasta, lainehtii kuin meri konsanaan. Lapasorsat uivat peräkanaa avovedessä, niiden takana kymmeniä tukkasotkia. Jälleen naurulokkeja, kalalokkeja, suurehkoja isokoskeloparvia. Muutama varis ja sinisorsa tureikolla, selpelkyyhkyn huhuilua lahden takaa, peipposen ja tiaisen äkseerausta lintutornin takametsässä, laulurastaan luritusta.

Kotimatkalla yhytämme kirkonkylän tuntumasta sänkipellolta töyhtöhyyppien ja naakkojen lisäksi viitisenkymmentä metsähanhea. Osa nukkuu, osa huoltaa höyhenpukuaan, jotkut tutkivat pellon anteja ja loput seisoskelevat. Linnuista huokuu hyvän lentosään odotus.

(Kuva. Valokuvassa on osa sivusta teoksesta Laine, Lasse J. [2000] Suomalainen lintuopas. WSOY.)

 

 

Advertisements
This entry was posted in linnut, luonto, retket and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s