Ukkosta ja jäiden lähtöä

ukkonen_nousee2_130415puikkojaata_130415Ukkonen nousee hitaasti. Jylinä kuuluu kuin vierestä, vaikka puolet taivaasta helottaa vielä sinisenä.

Kun ukkonen pudottelee raskaita pisaroita suoraan yläpuolelta, jäässä on niin paljon harmaan ja sinisen sävyjä, että Ala-Hirvas näyttää vetäneen ylleen raidallisen peiton.

Kauimpana säteilee valkoinen raita, kun aurinko sipaisee pilvien raosta vastarantaa. Sitten vuorottelevat loput raidat: tumman- ja vaaleanharmaat, niiden jälkeen lähes vaaleansininen ja lopuksi melkein musta raita. Rantaviivaa myötäilee sulan veden kaistale, jota pienet aallot rypyttävät.

Ukkonen ylittää järven, isokuovi kailottaa jäällä, telkän siivet viuhuvat. Mustarastas laulaa, kurjet huutavat, heinäsorsat räpistelevät rantasulasta lentoon. Laulujoutsen toitottaa ja laskeutuu järveen avautuneeseen sulaan, pärskyttää vettä siivillään.

Ukkosen jälkeen noussut etelätuuli heijaa puikkoista jäätä. Puikot pakkautuvat valkoisiksi nauhoiksi ja helisevät veden keinussa. Ilta pimenee yöksi, mutta tuuli ei hiljene.

kilisee_helisee_130415

 

Advertisements
This entry was posted in luonto and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s