Viikki, Helsinki – tänne uudestaan!

aloituskuvaRenkaiden rahina hiekkatiellä paljastaa lähestyvän pyöräilijän katsomattakin. Katseeni on suunnattu Purolahden lintutornilta Vanhankaupunginlahdelle, ja jos minulla olisi ketun korvat, myös ne osoittaisivat meren suuntaan keräten lokkien kirkunaa, hanhien honotusta, sorsalintujen narinoita.

Äkkiä rahina loppuu. ”Päivää!” Pyöräilijä tupsahtaa samalle penkille, jolla istuskelen. ”Onko näkynyt mitään?” Hakalan lintutornilta näin äsken telkkiä, sinisorsia, silkkiuikun, laulujoutsenia, isokoskeloita ja harmaahaikaroita. Ja tietysti niitä tummia möykkyjä, jotka aina ovat liian kaukana pelkin kiikarein määritettäviksi.

Viikin pelloilla naukuivat töyhtöhyypät ja liversivät kiurut, peltojen yllä lensivät kalalokit. Pari kolme kanadanhanhiparvea tsekkaili kyntämättömien peltojen tarjoomuksia, ja västäräkki liihotteli katajikossa kulkevan polun yli, kun tulin Hakalan tornilta Purolahden tornille. Sitten ovat ne tavalliset, kuten tiaislajit, etenkin talitiainen, varpuset, viherpeipot, varislinnut.

tikkapaikkaPyöräilijä kertoo nähneensä parinsadan metrin päässä pikkutikan ja käpytikan. Käpytikka on tuttuakin tutumpi, mutta pikkutikan olen nähnyt vain kerran aikaisemmin. Saan tarkat ohjeet niiden kelopuiden sijainnista, joiden tuntumaan kannattaa asettua katselemaan.

Ohjeita noudattamalla napsahtaa havainto kummastakin. Hienoa! Pyöräilijä sanoi tuntevansa Tamperetta, joten vaihtarina pikkutikasta vinkkasin hänelle tamperelaisen pohjantikkapaikan.

Tutustuin Viikin luontoon tänään ensimmäistä kertaa ja sain siitä vain höyhenenkevyen pintasilauksen. Tänne on palattava ja varattava kunnolla aikaa. Linnuthan eivät ole Viikin alueen ainoa anti, vaan esimerkiksi kasveissa olisi yhtä ja toista tutkailtavaa. Ja Gardeniassa on muun muassa trooppinen puutarha hedelmäpuineen ja maustekasveineen.

This entry was posted in linnut, retket and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s