Pihabongausta Haiharassa

ruokintapaikkaRuokintapaikalla käy kuhina, kello on vähän jälkeen 10 aamulla, sää pilvipoutainen, pakkasta pari astetta. Maassa on lunta sen verran, että luonnonlumelle ruokintapaikan läheisyyteen on pystytty tekemään hyvä latu.

Linnut laskeutuvat ensin puskamaisen puun latvukseen, jossa ne tarkkailevat hetken tilannetta ja siirtyvät sitten ruokailemaan sisemmälle oksiston suojiin. Niille on tarjolla rasvapötkö ja lintulaudan antimia. Ruokinta on melko piiloinen, ja se jää hiihtäjiltä helposti huomaamatta.

Pihabongaus on BirdLife Suomen järjestämä tapahtuma, jossa lintuja tarkkaillaan tunnin ajan lauantaina 24.1. tai sunnuntaina 25.1. Vierastan tapahtuman nimessä bongaus-termiä, mutta ehkä tarkoitus pyhittää keinot. Tarkoitus on nimittäin innostaa ihmisiä tarkkailemaan lintuja ja kiinnostumaan lähiluonnosta. Lisäksi tapahtuma tuottaa tietoa linnustosta, koska BirdLife kokoaa havainnot, kunhan osallistujat ilmoittavat ne järjestölle.

Osallistujat tunnistavat tunnin aikana havaitsemansa lintulajit ja laskevat, montako yksilöä kutakin lajia näkyy enimmillään samanaikaisesti. Ohjeiden mukaan lintuja tarkkaillaan omalla pihalla tai muulla paikalla. Me tarkkailimme niitä muulla paikalla, eli ruokinnalla Tampereen Haiharassa.

Tässä kyttäyspaikaltamme tekemämme havainnot klo 10.19 – 11.19: harakka (enimmillään samaan aikaan näkyvissä 2), korppi (1), närhi (1), talitiainen (10), tilhi (50), punatulkku (6), sinitiainen (2), varis (3), viherpeippo (20), vihervarpunen (äänihavainto). Leudossa säässä linnut olivat vilkkaasti äänessä, mutta tunnin loppupuolella lintujen määrä väheni huomattavasti ja äänimaisemakin hiljeni.

Tarkkailutunnin jälkeen teimme bonuskierroksen Annalan tiimin varmimmille lajipaikoille, mutta esimerkiksi pikkuvarpuspaikka osoittautui nyt linnuttomaksi. Muuten bonuskierroksella oli tarjolla yhtä ja toista.

Kaukajärven länsipäässä räpytteli varpushaukka, ja Hikivuorella katselimme kauan palokärkinaarasta koputtelemassa vanhaa kuusta. Näimme myös kaksi puukiipijää, ja käpytikasta ja hippiäisistä saimme kuulohavaintoja. Rastaita edustivat mustarastas ja räkättirastas. Jo aamulla patikkaa Haiharaan elävöitti varisten ja harakoiden ohella muutama kesykyyhky eli pulu.

Pihabongaus on rento tapahtuma, eikä siinä etsitä voittajaa tai suurinta lajimäärää. Lajeja kuitenkin on kiva laskeskella: me saimme varsinaisessa pihabongauksessa 10 lajia, koko päivän lajisaldo on 18. Lajeista puheen ollen – pariskunta, joka oli palaamassa Hikivuoren rinnettä Kaukajärveltä kalasta, kertoi saaneensa ahventen lisäksi pari siikaa. Kalareseptit vain vilkkuivat silmissä, kun kalastaminen alkoi houkutella. Siikaa!

This entry was posted in linnut and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pihabongausta Haiharassa

  1. talvicamino says:

    Hola täältä maailmalta! Oliko pihabongauksessa enemmän mustarastaita kuin aiemmin? Eikö ollut jotain arveluja, että niitä saattaisi talvehtia nyt enemmän vai muistanko väärin?

    • Tuula says:

      Hola! Tulosluettelon mukaan Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen alueella mustarastaita havaittiin 601 pihalla yhteensä 1195 yksilöä. BirdLifen sivustolta voi tarkastella tilastoja tarkemmin. Me saimme omat rastashavaintomme ennen ja jälkeen bongaustunnin, joten emme ilmoittaneet niitä. Terveisiä baarivarpusilta, kävin morjenstamassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s