Majavavaikutus

poikki_on Tie poikki? Ooh – kylillä tapahtuu! Ynnäilen, että 400 metrin päässä tie voi olla poikki vain sillan takia, mutta se on vahva silta, enkä osaa arvata, mikä sitä vaivaa. Siispä ottamaan selvää.

Lyhyellä matkalla lasken jäljistä yhden hiiren/myyrän, kaksi oravan ja 13 hirven tekemää tien ylitystä.

vetta_tiellaEnnen siltaa hoksaan muutaman puukiipijän ja panen merkille koivujen latvustossa urpiaistyylisesti pyrähtelevän lintuparven. Kun saan sillan näköpiiriini, huomaan ensimmäiseksi vettä – paljon vettä!

Yleensä tämä lammesta järveen laskeva oja on vähävetinen, toisinaan ihan liru, poutakesinä kuivanpuoleinen. Nyt vesi tulvii tielle, huuhtoo puiden runkoja ja tavoittelee sodanaikaisia kiviesteitä. Majavan tekemä tulva-allas on vaikuttava, mutta aavistelen tämän olevan vasta alkua.

täst_hän_meniOja on keskeltä sula, mutta reunojen yli tulvinutta vettä peittää hauras, harmaa jää. Majava on tallannut tien yli puolitoista vaaksaa leveän polun. Ura on tummempi kuin lumi sen ympärillä, vaikkakaan ei likainen. Polku yhdistää ylä- ja alajuoksun. Kerran majava on kulkenut polun vierestä; jäljet johtavat avantoon.

Majavan katkaisemaa tietä pääsee kiertämään kylän, joka on syntynyt järven toiselle puolelle. Kylän läpi vie hyvä kantatie, eikä järven takaa kiertäminen ole kenellekään välttämätöntä. Ne, jotka tarvitsevat järventaustietä päästäkseen mökeilleen, pääsevät. Niin ikään puukuormia järven takaa hakevat tukkirekat pääsevät pinojensa luokse.

Periaatteessa majava voisi siis rauhassa rakennella pesäänsä. Jos tämä insinööri luojan armosta toimii kuten kollegansa näillä alueilla, se jättää pesän muutaman vuoden kuluttua ja rakentaa uuden jonnekin muualle. En tiedä syytä, mutta näin on tähän asti tapahtunut. Voisi odotella ja korjata sitten vauriot, kun majava klaaneineen on häipynyt.

veden_vallassaMajavan patoallas ja tuleva pesä ovat yksityisellä maalla. Miten itse reagoisin majavan elkeisiin, jos omistaisin maata ja eläin aikoisi rakentaa sille padon ja altaan?

Vaikea sanoa, mutta jos siitä ei olisi haittaa, antaisin varmaankin rakentaa ja kävisin välillä ihastelemassa sen reviiriä. Mutta mikä olisi sellainen haitta, joka saisi minut sanomaan, että kuuleha sie nappisilmä, nyt kerää kalikkas ja porukkas ja ala nostella?

Vaikea sanoa, mutta ainakin sen verran panisin patoinsinöörille hanttiin, että oma asumukseni pihapiireineen säilyisi asumiskelpoisena.

Veden nouseminen asuin- ja muihin rakennuksiin olisi tilanne, jossa olisi löydettävä toivottavasti lempeä, mutta joka tapauksessa tehokas keino majavan häätämiseen. Veden valtaan jääviä tai majavan katkomia puita tuskin murehtisin, koska niiden osalta pystyisin ajattelemaan, että majavan toiminta seurauksineen kuuluu luontoon.

Jään seuraamaan, mitä majavalle ja sen projektille tapahtuu. Jäljistä päätellen asia kiinnostaa muitakin – en ole ainoa paikalla käynyt – mutta voin vain arvailla kiinnostuksen syitä. Realistina hämmästyisin, jos majava saa jatkaa rakennuspuuhiaan kaikessa rauhassa.

This entry was posted in eläimet, luonto and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s