Ilveksiä ja muita eläimiä ensilumella

TÖMPS_tömps_ilvesTuoreessa lumessa jäljet ovat riemastuttavan selkeitä. Tästä on mennyt kaksi ilvestä, katsotaanpa. Ne ovat tulleet metsästä tielle, ylittäneet tien suoraan ja loikanneet tienvierusojan yli taas metsän siimekseen.

Tupsukorvien kulku vaikuttaa määrätietoiselta. Jäljet kulkevat suoraan kuin kaksi ojennettua helminauhaa, kunnes erään kuusen alla jokin on saanut isot kissat pysähtymään. Pyöreät tassut ovat jättäneet sikin sokin jälkiä. Ehkä eläimet ovat pysähtyneet nuuskimaan jotakin. Kuusen alla vietetyn tuokion jälkeen taivallus jatkuu. Toivotan mielessäni ravintorikasta ja turvallista talvea metsän upeille kissoille.

Sitten rantaan. Siellä jokin näätäeläin – minkki? – on tehnyt kiekuraista jäljistöä. Jos menoa kuvaisi jollakin ihmismäisellä, se olisi vaikutelma uteliaasta, vilkkaasta ja ahkerasta otuksesta, etenkin, jos tämän kaiken on tehnyt vain yksi otus.

Eläin on viipottanut siellä ja täällä, tuonne ja tänne, mutta on sillä ollut muutama etappikin. Se on tutkinut saunan portaiden alustan, loikkinut laiturin alle, kipaissut tarkistamaan talviteloille nostetun katiskan ja viilettänyt tsekkaamaan grillikatoksen.

Ehkä se muisti onnenkantamoisen parin viikon takaa. Nuotiolla iltaa viettänyt porukka unohti katoksen suojiin iskemättömän grillimakkarapaketin. Seuraavana aamuna paketti löytyi tyhjänä. Sen kulmaan oli nakerrettu makkaranmentävä reikä. Näen sieluni silmin näädän ujuttamassa makkaran kerrallaan parempaan talteen.

näätäeläinNäyttää siltä, että eläimen suurin kiinnostuksen kohde on ollut rantaviiva. Sillä sen jäljet tihentyvät, se on kulkenut edestakaisin ja pysähdellyt, tehnyt pientä lenkkiä maalle päin, mutta palannut pian takaisin rantaan.

Välillä se on tehnyt kierroksen myös jäällä (kuva), joka on vielä niin heikkoa, ettei se mitään pienen näätälajin edustajaa painavampaa luontokappaletta kantaisikaan.

Ennen tai jälkeen rannan tutkimisen eläin on kulkenut rantakuusikkoa ristiin rastiin. Kuusikon keskellä se on kipaissut tunneliin, jonka halkaisija silmämääräisesti on kolmisen senttiä.

Tunnelin edusta näyttää myllätyltä, aivan kuin eläin olisi viskellyt kariketta tieltään. Jäljistä päätellen se on vain käynyt tunnelissa, koska jäljet sekä vievät sisään että tulevat ulos.

Linnut ovat jättäneet vain muutamia jälkiä. Yksi on edennyt maassa hypellen tasajalkaa. Jäljet ovat pienet verrattuna varislintujen jälkiin, mutta isommat kuin vaikkapa tiaisten jäljet. Veikkaan hyppelijäksi jotakin rastasta; mustarastaita näillä tienoin on edelleenkin. Samassa kuusikossa, jossa näätäeläin on tehnyt kierrostaan, on astellut myös harakka. Se on kulkenut harppomalla. Kuusikossa asuu myös puukiipijöitä, mutta niiden jälkiä olen nähnyt eniten sydäntalvella ja siitä kevääseen päin.

makkariÄänimaailma on hiljainen, mutta yöllä kuuntelin teltassa ensilumen ripinää ja rapinaa, kun sitä satoi telttakangasta vasten. Hyvin unettavaa. Kuivaa lunta tuli reippaasti ja sitä kertyi kasoiksi teltan ”hatulle”. Kun kasat kasvoivat tarpeeksi painaviksi, ne liukuivat sihisten alas.

Aamuyöllä heräsin lumisateen taukoamiseen, mutta nukahdin uudestaan, kun lumen ripinä taas alkoi. Nukuin talvimakuupussissa kolmen vuodenajan teltassa. Molemmat pelittivät hyvin, mutta olot olivat erittäin helpot, pakkastakin leppoisat kolme – neljä astetta. Lähinnä tarkoitukseni oli vain testailla sopivaa varustusta, etenkin makuualustan eristävyyttä, seuraavaa talviretkeä varten.

tulitikun_vieressaEdit 23.11.2014

Näätälajin edustaja oli aamun ensitunteina äitynyt vilkkaaksi pihapiirissä. Se oli piipahdellut tutkimassa saunaa lukuun ottamatta kaikkien ulkorakennusten perustuksia ja kierrellyt myös telttani ympärillä.

Eiliseen ympäristön tutkijaan verrattuna tällä oli loikkajälkiä vähemmän, ja eläin oli pysähtynyt useammin paikoilleen. Paikoillaan viipymisestä kertovia jälkitihentymiä oli esimerkiksi rakennusten nurkilla ja vanhojen koivujen ja omenapuiden tyvillä.

Oheisessa kuvassa on aamuisen kulkijan jälki, jossa erottuvat antura, neljä varvasta ja kolme kynnen painaumaa. Tulitikku on suunnilleen 4,5 cm pitkä. Lumi oli märkää, joten jälki saattaa olla hieman levinnyt alkuperäisestä koostaan.

Samainen eläin oli myös kaivanut maata (kuva alla). En tutkinut, onko kysymyksessä vain kuoppa vaiko sittenkin käytävä. Kuopan tai käytävän suu on huomattavasti isompi kuin se, jota eilen ihmettelin rantakuusikossa. Tämä kaivaus on tiilen vieressä. Olisiko niin, että eläin on etsinyt jotakin tiilen alta?

kaivaus2

 

This entry was posted in eläimet, linnut, luonto, talvimeininki and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s