Sappeesta Laippaan

sarkikosken_laavuAluksi nuotiossa on mitä tarvitsimmekin: pieniä valoisia liekkejä, kevyttä savua, hyvin syttyneen koivuhalon tuoksua. Särkikosken laavu on suojaisa ja viihtyisä, sen uumenissa pysyy kuivana.

Laavusta näemme puukiipijän tutkimassa männyn runkoa. Vähän yli puolenvälin kiivettyään se lennähtää seuraavaan puuhun. Tiheän sumun läpi korppi näyttää taivasta vasten valkoisenharmaalta satulinnulta, mutta siluetti ja ääni eivät valehtele.

Laavulle tullessamme ihastelimme pyyn jälkiä, ja yksi retkikunnan jäsen sai linnusta myös näköhavainnon. Sini-, tali- ja hömötiaiset olivat äänessä, samoin puukiipijät. Jäljistä päätellen myös jokunen orava ja jänis oli ollut liikkeellä.

Eräkoira Jerppa juoksee huimia spurtteja laavun edustalla, täynnä iloa ja hilpeyttä. Sillä on vauhtiin nähden huomattavan tehokkaat jarrut, minkä huomaa etenkin silloin, kun se kurvaa sisälle laavuun.

Puista lätsähtelee toisen retkitoverin sanoin ”kauriin kokoisia pisaroita”. Tuuli lakkaa hönkäilemästä, nuotion liekit sammahtavat ja lopulta se vain savuttaa. Eipä haittaa. Saimme jo, mitä siltä haimmekin, ja olemme vain muutaman tunnin päiväretkellä.

Aiemmille Laipanmaan-patikoille olemme lähteneet Pihtilammelta tai Rajalan kämpältä. Kummallekin on helppo pääsy sulien teiden aikaan, mutta talvella teitä aurataan ilmeisesti vain silloin, kun se on metsätalouden takia tarpeen.

laipanmaan_porttiNyt sukelsimme Laippaan Sappeen matkailukeskukselta. Huonolla ajokelillä Sappee on helpoin lähtöpaikka, ja talvellakin Laipanmaan portille (kuva)  ja metsätaipaleelle pääsee varmasti, ilman turhia seikkailuja. Laipanmaan hiljaisuus vetää puoleensa, ja jos talvella tulee lunta, lähden sinne hiihtelemään Sappeesta.

Melko monta aikaisempaa Laipanmaan-retkeä eri vuodenajoilta saat luettavaksi kirjoittamalla tuohon ylös oikealle Etsi-laatikkoon hakusanaksi Laipanmaa.

This entry was posted in retket and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s