Kuikan kehtolaulussa Pukalassa

tunti_auringonlaskun_jalkeenPukalajärven pinta on tyyni. Aurinko on laskenut tunti sitten. Metsä on pimeä, mutta taivaalla on muhkeita, yläosastaan valkoisia pilviä, jotka luovat järvelle erikoisen valaistuksen. Taivas pilvien lähellä on sininen kuin päivällä.

Vähitellen pilvet tummuvat, ensimmäinen tähti syttyy taivaalle ja saa pian seuraa kymmenistä muista tuikkijoista.

Kuikkien huudot ja narinat kiirivät tarkkoina korviin. Silloin tällöin kuuluu pieniä loiskahduksia, kun kalat pukkaavat pintaan. Nuotio valaisee ja lämmittää. Silmissä tuntuu hiekkaiselta, haukotuttaa, laavuun levitetyt makuupussit näyttävät kutsuvilta. Silti ei malttaisi käydä nukkumaan.

Pimeydestä alkaa kuulua pälpätystä, otsalamppujen valopisteet leijailevat lähemmäs ja lähemmäs. ”Is it okay if we stay here?” Neuvomme uupuneen saksalaisseurueen laavun välittömässä tuntumassa olevalle saarelle, jolle pääsee siltaa pitkin. Saaressa on kaksikin nuotiopaikkaa ja hyviä paikkoja teltoille. Seurue käy tarkistamassa saaren, palaa hakemaan laavulle jättämänsä rinkat ja polttopuuta.

Pimeässä kasvot eivät erotu, mutta puheesta ja valopisteiden määrästä päätellen porukassa on viisi nuorta miestä. He ovat kävelleet rinkkoineen tänne Roninmaan laavulle Oriveden rautatieasemalta, noin 20 kilometriä. He kertovat, että maastossa olevat opasteet vastaavat aika huonosti kartan merkintöjä (olen samaa mieltä, by the way), joten matkan varrella tuli tehtyä harhalenkki. Sen pituus jää kuitenkin arvoitukseksi.

Pienen keskustelutuokion jälkeen valopisteet alkavat siirtyä saarta kohti ja niiden alta kuuluu muutama kohtelias good night. Pian saaresta kantautuu telttojen pystytyksen ääniä, eikä aikaakaan, kun nuotio loimottaa matalien mäntyjen lomasta. Kuikat jatkavat huuteluaan, nuorukaiset ulvahtelevat. Ulvahtelevat?

Hmm… No, ehkä ulvoisin itsekin, jos olisin painava kantamus selässäni vaeltanut pimenevässä illassa parikymmentä kilometriä, kulkenut harhaan, mutta löytänyt viimein perille ja saanut yösijan laitettua, tulen viriteltyä ja ruokaa kupuuni. Kyllä. Elokuun tähtikirkkaaseen yöhön voisi päästä pieni ulvahdus silkasta helpotuksesta.

Rauha palaa Roninmaalle, kömmimme makuupusseihin. Saaresta kuuluu unettavaa saksankielistä jutustelua, mutta pian sekin vaimenee. Hiipuva nuotio risahtelee hiljakseen, mutta kuikilla kuuluu olevan paljon asiaa.

Yöllä herään pöllön huhuiluun. Ensin tulee pitempi huu ja sen perään kaksi lyhyttä: hu-hu. En osaa määrittää tätä huhuilijaa, mutta pöllö mikä pöllö. Huu – hu-hu. Aamulla herään teerien pulputukseen. Hymyilyttää. Linnut saavat aina hyvälle tuulelle.

aamumaisema_laavultaVirittelen nuotion ja asetan kahvipannun tulille. Kaksi punatulkkunaarasta käy nopeasti näyttäytymässä, kun juomme aamukahvit. Talitiainen kilauttelee kivenheiton päässä. Punatulkut viheltevät kuusikossa.

Nuotio hiipuu pakkaillessamme. Nostamme rinkat selkään ja luomme viimeisen silmäyksen saareen. Saksalaisten leirissä on hipihiljaista. On mukava ajatella, kuinka kauniin maiseman he näkevät, kun he jossain vaiheessa kömpivät teltoistaan ja tarkastelevat, mihin tulivat pimeässä leiriytyneeksi.

Lopuksi vielä muutama kuva edellisten lisäksi.

taivas_vedessa_rajattuHeijastuksia auringon laskiessa.

alas_kalliotaKallio viettää veteen, kuvattu siis ylhäältä alaspäin.

aurinko_laskeePuoli tuntia auringonlaskuun.

Ja loppuun vielä ruokakuva:
erahenkilon_unelmaTässä kypsyy erämiehen (tässä tapauksessa eränaisen) herkku. Pistellään suklaamuruja banaaniin kuoren alle, laitetaan kuori takaisin ja banaani tulille. Kun se on lämmin/kuuma ja suklaa on sulanut, syödään. Lusikka helpottaa syömistä, mutta onnistui se sorminkin. Reseptistä kiitos retkikumppanille.

Advertisements
This entry was posted in retkeily, retket and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Kuikan kehtolaulussa Pukalassa

  1. Talvicamino says:

    Tuon herkun nimi on joskus erämiehen unelma tai siis eränaisen unelma. Partiolaiset tekevät herkkua foliossa, mutta onhan banaanissa kuori itsessään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s