Helleretkeilyä Salamajärvellä

housukuvaEnsimmäinen muistikuva Salamajärven kansallispuistosta? Tasapainottelu lahouttaan murentuvaa pitkospuuta pitkin ojan yli rinkka selässä, tunne pohkeissa ja jalkaterissä. Se, miltä pitkos näytti ojan yllä.

Toinen muistikuva? No, onhan näitä, otetaan aistimuistikuvia: hirveä, raivostuttava paahde hakkuuaukiolla, jolla väistelemme harvoja pystyyn jätettyjä, mutta nyt myrskyn kaatamia paksuja mäntyjä. Tunne kasvojen, kaulan ja käsivarsien palamisesta varotoimista huolimatta, kuuma pistely, viittä vaille kirvely. Hiki virtaamassa selkärankaa pitkin. Koirien läähätys.

Lisää muistikuvia? Pysytään aisteissa: nihkeys. Ihon, vaatteiden,  makuupussin, teltan ja muiden vermeiden nihkeys. Nuotion tuntumassa kuivuvat nihkeät housut aamusumun hälvetessä.

Vielä? Mudan tuoksu, suopursujen tuoksu, paahteisten hakkuuaukioiden tuoksu. Mudassa vilvoitelleiden koirien haju. Ja värit, niin monenlaisia vihreitä, harmaita ja ruskeita.

Eikö mitään korville? Kyllä vain. Kurkien yöhuudot suolla parinsadan metrin päässä. Rastaiden naksuttelu puolikuun killottaessa Salamajärven yllä. Sammakoiden kahistelu ruohikossa. Haapojen havina pienestäkin tuulenvireestä.

Palasimme fyysisesti muutama tunti sitten Salamajärven-reissulta, mutta ajatuksissani olen yhä Salamajärvellä. Mielessä kieppuvat ja vyöryvät muisti- ja tilannekuvat.

Tämä oli ensimmäinen hellereissumme, ja juuri tällä nimenomaisella hetkellä tuntuu siltä, että se jää myös viimeiseksi. Retkikertomus Salamajärveltä ilmestyy Retkikertomuksia 2013 – 14 -pudotusvalikkoon jahka palaudun kirjoittamisvirkeyteen. (Edit 7.8.: Siellä on.)

This entry was posted in reissut, retkeily, retket and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s