Uusille urille: Liesjärven kansallispuisto

sananjalkoja luontokeskuksella

Näkymä Hämeen luontokeskukselle juuri ennen sadetta. Kuva on otettu Ruostejärven rantaan johtavalta tieltä.

Juomme aamukahvit Hämeen luontokeskuksessa Ruostejärven rannassa Tammelassa Forssan lähellä. Värit ympärillä ovat väkevät: sinistä taivaalla ja järvessä, vihreän kaikki sävyt kasveissa, valkoinen koivujen rungoissa.

Tutustumme esite-, kartta- ja tavaratarjontaan ja käymme rannassa. Kuikat huutavat, ja näemme parven kaukana aallokossa mustien pisteiden muodostamana lauttana. Rantasipi tekee kierroksen pajujen ja ruovikon välissä, ja mekin jatkamme omaamme kohti Liesjärven kansallispuistoa, ensimmäistä kertaa.

Aiomme aloittaa patikan Pirttilahden parkkipaikalta, mutta sinne ei ole opastetta. Niinpä ajamme pari kilometriä ohitse sen risteyksestä Kirkkolamminkankaalle, mutta uusi  yritys, ja saavumme perille. (Edit 6.7.: Pirttilahden pysäköintialue sijaitsee Kanteluksentien varrella, ja risteyksessä, josta sinne käännytään, lukee “Liesjärvi” ja “Metsäoppilaitos”.)

Autossa lämmenneet eräkoirat Elvis ja Jerppa säntäävät vilvoittelemaan Kyynäräjärveen. Niiden nahkaan kertyy mutapinnoite, jonka vitsaillen arvelemme suojaavan niitä hyttysiltä ja paarmoilta.

Palaamme illalla ennen kotiinlähtöä luontokeskuksen rantaan syömään loput eväät. Ainakin itselleni se merkitsee haikeaa viivyttelyä sen tosiasian edessä, että retken metsäosuus on lopussa ja on aika lähteä kotiin. Tummat sadepilvet ja yön edellä kylmäksi käynyt tuuli tehostavat lähtemisen vaikeutta.

Olen miettinyt, miten voisi nimittää sitä hetkeä, joka iskee jokaisella retkellä lopun lähestyessä – tunnetta, ettei millään haluaisi lähteä metsästä pois. Se tulee aina. Tuntuu siltä kuin pitäisi väkisin saada itsensä poistumaan ympäristöstä, jossa on kotona, perillä, siellä minne kuuluukin.

Kuvauksen Liesjärven-retkestämme löydät Retkikertomuksia 2013 – 14 pudotusvalikosta.

This entry was posted in retket and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s