Kiva kiekura Siikanevalla

ojaRuoveden Siikanevalla tulee käytyä usein, mutta tutustuin vasta nyt Pikkulatosaaren kierrokseen. Halusin nähdä jotain uutta, ja lyhyt kierros sopi hyvin retken tarkoitukseen eli valokuvausharjoituksiin.

Kuvauskierroksen päälle tein vielä kunnon patikan, koska lyhyen kuljeskelun jälkeen jäi paljon ylimääräistä energiaa purettavaksi.

Silloinkin, kun olen luonnossa omilla retkilläni enkä erä- ja luonto-oppaana, maastoja tulee katsottua asiakaskuntani näkökulmasta. Kiinnitän paljon huomiota esteettömyyteen, tai vähintään siihen, millaista maastossa on kulkea, jos esimerkiksi tasapaino on epävakaa tai askel jää matalaksi.

KoivikkoPikkulatosaaren reitti on melko helppo kulkea, ei suoranaista tasaisen polun juhlaa, mutta aivan kuljettavaa maastoa kuitenkin. Kiviä ja juuria on poluilla siellä täällä, mutta maltillisesti. Jos hetkittäin joutuisikin ponnistelemaan, reitillä on  tämän koivikkopolun kaltaisia suvantokohtia. Polku kulkee sammalikon reunustaman ojan vartta pitkin.

Kuvauspäivänä vesi virtasi ojassa vuolaasti ja koivikossa kukkui käki. Myös peippo, pajulintu, metsäkirvinen ja hömötiainen olivat äänessä.

Myrskyt ovat kaataneet polulle joitakin puita, mutta ne on helppo väistää. Mäet ovat pieniä, ja niitä on vain pari kolme.  Pitkokset ovat enimmäkseen kunnossa. Paikoin on kuitenkin irrallisiksi ja kapeiksi lahonneita pitkospuita, mutta niitä on harvassa. Vaikka tasapaino ei olisi priimaa, huonoissakin kohdissa pääsee kulkemaan, jos tarvittaessa saa tukea toisesta ihmisestä.

oisko_seitikkiKierroksen varrella huomasin kesän ensimmäiset punikkitatit. Viereisen kuvan sientä en tunne, mutta jos pitäisi yrittää määrittää, avaisin mahdollisimman kattavan sienikirjan ensimmäiseksi  seitikkien kohdalta kokonaisvaikutelman, värin, jalan ja lakin nipukan perusteella.

Parasta Pikkulatosaaren kierroksessa on, että se tarjoaa kompaktissa paketissa napakan käsityksen Siikanevasta, joka kuitenkin on huomattavan laaja suoalue. Suota ja metsäsaarekkeita riittää, ja saarekkeissa puusto on milloin vanhaa, milloin uudempaa.

muurainKasveja ja sammalia rehottaa reitin varrella ihmeteltäviksi ja ihasteltaviksi yllin kyllin, ja lintuja voi tarkkailla lyhyelläkin kierroksella. Maisemien värit vaihtelevat vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Metsän ja suon tuoksut ovat osa retkeä. Kuvassa muurain vasta kukkii, mutta toisaalla sammalikossa raa’at muuraimet helottivat punaisina. Myös karpalot ja juolukat kukkivat.

Sitten vielä yksi mukavuustekijä niin Pikkulatosaaren kuin Siikanevan muidenkin kierrosten vahvuuksiin. Alueelle on nimittäin tullut yksi ilahduttava yksityiskohta lisää: itäosan nuotiopaikalle on rakennettu kuivakäymälä.

Kuivakäymälä on vain muutaman sadan metrin päässä parkkipaikalta, joten ehkä vessapaperit eivät enää tulevaisuudessa lepata pysäköintialuetta ympäröivässä metsässä. Tästä pääsisinkin luontevasti roskaamiseen, mutta hyppään tällä kertaa aiheen yli. Sen sijaan kerron, mistä joku toinen kulkija on polttanut päreensä.

PurkausHän on kirjoittanut opastauluun: Polttopuita ei saa “jemmata” ulos penkkien alle kastumaan!! Eihän ne paksut pölkyt kuivu!  Seuraava kuva on itäosan nuotiopaikasta ja kertoo, mitä hän tarkoittaa.

ei_kuivu_nuotiopuutOn hienoa, että retkeilijät ottavat toisensa huomioon ja tekevät seuraaville tulistelijoille nuotiopuita käyttämiensä tilalle. Kapea penkki ei kuitenkaan suojaa puita kastumiselta, joten sinänsä reilu ja ilahduttava teko on sateen sattuessa hyödytön.

Nuotiopaikan läheisessä katoksessa valmiiksi pilkotut poltopuut pysyisivät kuivina.

Nyt pysyin itse kuivana, kun pidin evästauon puukatoksen kynnyksellä räystään alla. Kuuma kahvi höyrysi mukissa, sade ropitteli huopakattoon, metsä tuoksui, eikä missään näkynyt ristinsielua. Täydellinen rauha. Eipä siinä jaksanut penkin alle jätetyistä puista hiiltyä, vaikka olenkin samaa mieltä ohjeensa opastauluun raapustaneen retkeilijän kanssa.

This entry was posted in retkeily and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s