Roskapostaus herne nenässä

roskat_ErapyhastaOlen muutaman päivän hautonut, miten tämän sanoisi, jotta sysipimeä suuttumus, ärtymys ja kiukku eivät purkautuisi julkaisukelvottomuuksina. Sanoisinko: ”Älkää ihmiset roskatko luontoa?” Vai: ”Sen minkä jaksaa kantaa metsään, jaksaa kantaa sieltä poiskin.” Käsi ylös, kuka heräsi. Niinpä.

Oli viime sunnuntai, tarvitsin pätkäisyä pitkään työputkeen. Kirjoitin pari juttua valmiiksi ja läksin ystävän kanssa kiehauttamaan nokipannukahvit Oriveden Eräpyhään. Kun vesi porisee tulilla, Längelmävesi aaltoilee laavun edessä ja lokit kirkuvat sinistä taivasta vasten, stressaaminen käy mahdottomaksi.

Paitsi että.

Laavulla oli ilmeisesti juhlittu koulun tai lukuvuoden päättymistä. Ymmärrän, että metsässä on kiva juhlia hyvässä seurassa. Sitä en ymmärrä, etteivät juhlijat jaksaneet viedä pois tyhjentämiään oluttölkkejä, eivät liioin limsa- ja viinapulloja, saati syömättä jääneitä grillimakkaroita ja einespitsaa. Ajattelevatko roskaajat, että mystinen joku käy siivoamassa heidän jälkensä?

Minua sieppaa roskaamisessa seurauksiakin pahemmin asenne: epäkunnioitus, välinpitämättömyys, ylimielisyys ja piittaamattomuus luontoa ja muita metsässä kulkijoita kohtaan. Typeryys. Kiukkuani syventää, että osa luontoon jätetystä roinasta on eläimille vaarallista, esimerkiksi siimat, koukut, verkonrisat ja katiskanrämät. Jos asenne olisi kunnossa, ei tarvitsisi murehtia roskaamisen seurauksistakaan, koska kaikki toimisivat vastuullisesti.

Olen eräkollegoiden kanssa käynyt periaatteellista keskustelua muiden jättämistä roskista – siivotako toisten jälkiä vai ei? Niin kismittävää kuin toisten sotkujen korjaaminen onkin, kokosimme luonnon vuoksi tölkit, pullot ja ruoantähteet muovipakkauksineen ja toimme pois. Ajattelimme myös, että jos paikka on siisti, sen roskaamiseen voi olla korkeampi kynnys. Vihaisena tämä ajatus tuntuu huikentelevaisen optimistiselta.

Haluaisin läksyttää jokaisen roskaajan henkilökohtaisesti. Roskaaja. Jos et osaa toimia luonnossa ihmisiksi, pysy poissa ja sikaile (pyydän sanavalintaa anteeksi oikeilta sioilta, jotka ovat siistejä eläimiä) omassa kodissasi, sen seinien sisällä.

This entry was posted in ihmiset, luonto and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s