Tornien taistomme

aloitus_tornien_taisto_030514Näkymä lintutornilta noin kello 5.30.

* * *
Laitan kännykän herättämään kello 3.30, koska lintutornilla pitää olla viideltä. BirdLife Suomen valtakunnallinen tapahtuma, Tornien taisto, kisataan kello 5 – 13. Herätessäni on pimeää, mittari näyttää asteen verran pakkasta. Osallistuminen Tornien taistoon omassa joukkueessa on monivuotinen unelma, joka tänään täyttyy.

Kun unelma syntyi, joukkueesta ei ollut aavistustakaan, eikä siitäkään, tunnenko koskaan lintuja niin hyvin, että täytän kriteerini Tornien taistoon osallistumiseksi. Mutta niin vain tämänkin päivän aamu tuli. Raaputan huurteen auton tuulilasista ja hurautan hakemaan joukkueemme kaksi muuta jäsentä.

Meidän tornimme on Ylä-Hirvaksen lintutorni Luumäellä. Kapuamme torniin pystysuoria tikkaita ja lavalla jännitämme, kestääkö laho lankkulattia painomme. Pysyttelemme lattian reunoilla ja opimme pian väistämään kahta pahiten notkuvaa lankkua ja liikkumaan niin, että astumme lattialankuille eri aikaan. Tornin heikosta kunnosta varottava kyltti olisi asiallinen veto.

Sumuriekaleet ajelehtivat järvellä haihtuakseen auringon noustessa. Teeret soidintavat luhdalla, kukot syöksyilevät, pyörähtelevät ja pörhistelevät. Punaiset kulmat ja valkoiset sulat mustan lyyramaisen pyrstön keskellä loistavat kauas. Koppeloita ei juuri näy – paitsi kerran teerien paritellessa.

Jonkin matkan päässä teeristä kurjet pitävät peliään, ja soitimella ovat myös telkät, tämän järven valtalaji. Kevättä näyttäisi olevan kuovienkin rinnassa, ja laulujoutsenpari pesii jo. Ruskosuohaukka kuljettaa kynsissään keppiä ja pudottaa sen pesänsä ainekseksi.

Lintutornin takana kasvaa haapoja ja kuusia, jonkin matkan päässä kiemurtaa maantie ja ja sen takana avautuu hakkuuaukko. Alueelta kantautuvat voimakkaimpina pajulinnun, peipon ja tiltaltin laulut. Aamupäivän lähestyessä keskipäivää hippiäiset alkavat mekastaa. Kun tapahtuman lopulla pakkaamme kiikarit, kaukoputken ja eväämme, on jokseenkin hiljaista. Tuuli on voimistunut ja peittää lintujen ääniä.

Havaitsimme lintutornista yhteensä 37 lajia. Ne ovat laulujoutsen, haapana, tavi, sinisorsa, telkkä, teeri, härkälintu, ruskosuohaukka, kurki, taivaanvuohi, kuovi, valkoviklo, rantasipi, kalalokki, kalatiira, sepelkyyhky, käpytikka, haarapääsky, räystäspääsky, västäräkki, keltavästäräkki, mustarastas, laulurastas, punakylkirastas, räkättirastas, ruokokerttunen, tiltaltti, pajulintu, hippiäinen, sinitiainen, talitiainen, naakka, varis, korppi, käki, peippo ja vihervarpunen.

Laskin etukäteen, että jos pääsemme tuossa ympäristössä tähän vuodenaikaan 35 lajiin, saamme olla tyytyväisiä. Olemmekin. Ehkä eniten ihmettelemme, että kaikkein ilmeisimmät lajit, esimerkiksi harakka, närhi, palokärki ja vaikkapa silkkiuikku, loistivat poissaolollaan.

Tästä on hyvä jatkaa viikon kuluttua Jurmoon.

This entry was posted in linnut and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s