Lintukauden avaus – metsähanhia ja töyhtöhyyppiä

Lintuja on tullut havainnoitua lähes joka retkellä, mutta tänään avasimme lintukauden tekemällä vasiten linturetken. Suuntasin Annalan tiimin kanssa Puurijärven-Isonsuon kansallispuistoon.

Heti Tampereelta lähdettyämme poimimme pinnat varislinnuista, havaituksi tulivat siis varis, harakka ja naakka, paluumatkalla Annalan tiimi hoksasi myös närhen. Nokian seutuvilla aurinkoistuvaa taivasta vasten lensi tarkemmin määrittämättömiä lokkeja. Isollasuolla saimme sekä kuulo- että näköhavainnon korpista, kuten palokärjestäkin.

Matkan varrella peltoja kansoittivat töyhtöhyypät ja laulujoutsenet, mutta erityistä iloa saimme metsähanhista, joita parilla pellolla oli kymmenittäin joutsenten joukossa. Metsähanhien ja joutsenten rinnalla pellolta etsi syötävää kaksi kanadanhanhea – tai oikeastaan ne kyllä nukkuivat. Parilla metsähanhella sen sijaan oli energiaa nahisteluunkin. Myöhemmin näimme Isollasuolla useita metsähanhien auroja.

Karhiniemen sillan jälkeen ilmaa halkoi tyylikäs isokoskelo, ja kun saavuimme Mutilahden lintutornin parkkipaikalle, kaikkialla kaikui peippojen laulu. Myös pari keltasirkkua oli äänessä. Rastaiden edustus jäi mustarastaiden ja räkättirastaiden harteille. Mutilahden tekokosken ääreltä katselimme Puurijärvellä uivia telkkiä ja sinisorsia, ja kevään ensimmäinen västäräkki liihotteli kosken yli. Kävelimme Mutilahdesta Kokemäenjoen varteen, ja jostain joen takaa kantautuvat kevään ensimmäiset kurjen äänet. Kiurut lauloivat suon ja peltojen yllä, suolla myös näimme yhden, lennossa aika korkealla.

Tiaisista tuli nähtyä sinitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen ja talitiainen, kyyhkyistä sepelkyyhky. Siellä täällä laulelivat hippiäiset. Puurijärven Kärjenkallion-alueelta nappasimme vielä nokikanoja. Muista eläimistä näimme uhkarohkean oravan, muutaman koiran, hevosia, ylämaankarjan nautoja sekä kevätauringon virkistämiä hämähäkkejä.

Tästä se alkaa, vuoden paras aika!!!

lepohetkiLinturetkeily tai sitä edeltävät tekemiset voivat käydä voimille. 3/4 Team Annalasta näyttää, mitä silloin pitää tehdä.

Advertisements
This entry was posted in linnut and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s