Tervaa suksenpohjiin

tervaus1Sininen hämärä muuttuu pimeäksi, kuu nousee, tähdet syttyvät. Pihtilammen jää ulvahtelee, pakkanen nipistelee nenänpielissä. Kuusipuu kipinöi nuotiossa, laavun edustalle on syntynyt hiljakseen väpättävä valopiiri.

Olen raahannut mukanani vuosikaudet Valtosen suksitehtaan Touring 52 -mallisia puusuksia hiihtämättä niillä kertaakaan. Hiljattain kaivoin ne varastosta, kääntelin ja vääntelin. Ilmeisesti ihan kunnossa, mutta pohjille olisi tehtävä jotakin.

Pyysin klaanin pitkän linjan hiihtomiestä näyttämään, miten sukset tervataan. Katselin, kuuntelin ja painoin mieleeni, jotta osaisin tehdä perässä.

Tampereelle palattuani hankin tervaa ja muita tykötarpeita, lastasin kaiken autoon ja pyysin ystävän mukaan. Ilta pimeni ja pakkanen kiristyi, kun saavuimme Laipanmaan Pihtilammelle. Teimme tulet, satelliitti kaarsi keltavalkoisena pisteenä taivaalla, kuu pilkotti metsänreunan takana. Otin esille siveltimen ja rättejä, vedin työhanskat käteen ja kaadoin tervaa reilun desilitran verran pieneen kuppiin.

Lämmitin suksen pohjan tulen tuntumassa siltä osuudelta, jonka ensin tervaisin – sukset ovat melko lyhyet, ja tervasin kummankin pohjan kahdessa jaksossa, ensin puolet ja sitten puolet.

Sivelin pensselillä tervaa lämmitetylle osuudelle. Aika ohut kerros riittää – jos terva alkaa valua suksen sivuille, sitä on liikaa. Kuumensin tervattua pohjaa niin, että terva alkoi kuplia. Kiehuessaan se imeytyy puuhun. Tämän jälkeen hinkkasin rätillä irtotervan huolellisesti pois. Nyt suksen pohja tuntui sormiin puhtaalta ja kuivalta ja näytti kauniin tasaiselta.

Suksilla voi hiihtää periaatteessa heti, kun ne ovat jäähtyneet, mutta jouduin odottamaan. Lunta oli maassa hienonhieno kerros, liian vähän suksien testaamiseen. Toissailtana lunta satoi sitten reilummin ja pääsin kokeilemaan, voiko suksilla hiihtää. Kyllä, hykerryttävän mainiosti. – (Kuva © J. Teräväinen)

Advertisements
This entry was posted in niksit, talvimeininki, Tavarataivas and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s