Havaintoja ja kysymyksiä Helvetissä

sinneMetsähallituksen tiedotteen (13.2.2014) mukaan kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvussa.

Kun käyntejä on enemmän, palvelujen kysyntä ja tarjonta kasvavat. Tämän huomasi selvästi pari päivää sitten Helvetinjärvellä, jonne menimme Kankimäen kautta, mutta merkkejä siitä on muissakin kansallispuistoissa, Nuuksio tuoreimpana esimerkkinä, parina pikkuruisempana vaikkapa Seitseminen ja Repovesi.

Sitten viime käynnin Helvetinjärven Kankimäessä on pysäköinnille tehty yksi uusi alue, ja Kankimäen kioski on kasvanut…

terassi
… ravintola Helvetin Portiksi.

Helvetin Portin lähelle on rakennettu rakennus…

suihkuun
… jossa on suihku ja esteetön wc. Suihku on  kesäisin käytössä parin euron maksusta. Wc:n esteettömyydestä aplodit, vaikkei kansallispuisto, johon alueelta pääsee, sitä olekaan. Kansallispuiston esteettömyys on kuitenkin Metsähallituksen asia, ei sen vieressä toimivan yrittäjän. En tullut tsekanneeksi, ovatko myös ravintola terasseineen ja kota esteettömät, mutta jostainhan täytyy aloittaa, ja vessa on ihan perusjuttu.

matkaparkki

Alueelle on perustettu myös matkaparkki, jossa Caravan-lehden leirintäoppaan mukaan on paikka 20 matkailu- tai 10 yhdistelmäajoneuvolle sekä kahdeksan sähköpaikkaa. Matkaparkit on tarkoitettu yleensä lyhytaikaiseen yöpymiseen. Kankimäellä voi viipyä viikon.

Valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen ja retkeilyalueiden reitit ja taukopaikat sekä muun infrastruktuurin. Tiedotteen mukaan tämä antaa hyvät edellytykset luoda lähiseuduille maksullisia matkailupalveluja.

Minusta on hyvä, että maaseudulle saadaan työtä ja tuloja. Matkailuala saattaa hyvinkin olla yksi niistä harvoista, joilla maaseudullakin voisi tulevaisuudessa työllistyä. Tiedän omasta takaa, ettei maalla kylvetä toimeentulon mahdollisuuksien runsaudenpulassa.

Mutta silti kiinnostaa, millaisia pitkäaikaisia seurauksia kansallispuistojen ja retkeilyalueiden palvelujen lisääntymisellä ja monipuolistumisella on. Kuinka kauan palvelujen järjestäjät esimerkiksi ovat lähialueilta – kuinka kauan työllistyminen ja toimeentulon kohentuminen koskevat lähialueiden ihmisiä? Milloin ensimmäiset ketjuyritykset ilmestyvät kansallispuistojen porttialueille? Pysyvätkö esimerkiksi lähellä tuotetut elintarvikkeet siinä kyydissä? Tai lähialueiden työvoima?

Entä alkaako nyt “budjettivaroin kansallispuistojen infrastruktuuria ylläpitävä” Metsähallitus jossain vaiheessa rahastaa kansallispuistojen käytöstä? Voisin keksiä sille muutaman perustelun jo nyt.

Palvelujen lisääntyminen ja monipuolistuminen lisäävät varmasti myös väkimäärää kansallispuistoissa ja niiden liepeillä. Mitä seurauksia käyntimäärien kasvusta on kansallispuistojen luonnolle? Entä niiden luonteelle erämaan tuntuisina rauhan ja hiljaisuuden paikkoina? Jo nyt joidenkin kansallispuistojen kohdalla puhutaan ruuhkautumisesta.

Palvelujen lisääntyminen ja monipuolistuminen tekevät retkeilijöistä entistä selkeämmin kuluttajia myös metsäreissuilla. Osa aivan varmasti arvostaa metsässä resuamisen päätteeksi välitöntä suihkuun pääsyä, ravintola-ateriaa, majoituspalveluja ja lakanoiden välissä nukkumista sekä muita kaupallisia tarjoomuksia, mutta osa – luultavasti pienempi – yhtä varmasti vaihtaa maisemaa.

Eniten tässä kaikessa kiinnostaa ja jännittää, mitkä kehityskulut osoittautuvat myönteisiksi ja millaiset pitäisi pysäyttää alkuunsa. Mitä kansallispuistoille tapahtuu?  The answer is blowing in the wind. Sitä odotellessa.

Sitä odotellessa voisin vaikka mennä peilin eteen ja retkeilyammattilaisena miettiä, miten omalta osaltani pystyisin parhaiten toimimaan arvojeni mukaisesti ja tunnistamaan ajoissa ne kehityskulut, joissa en halua olla osallisena. Ennustan ainakin joitakin ristiriitaisia hetkiä siinä peilin äärellä.

This entry was posted in retkeily. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s