Tuiskun tuomaa: norppahetket

Tuuli kinostaa tuiskulunta pienen järven rantapenkoille ja suurimpien kivien tuntumaan. Kinoksia syntyy nopeasti, vaikka jäällä on lunta ohuelti ja tuuli kasaa sitä vain lyhyeltä matkalta. Lunta tulee kuitenkin taivaalta koko ajan lisää tuulen käsittelyyn.

Mietin, onko tämä nyt sitä norppatuiskua, ja vaikka tuuli puhaltaa täällä Luumäen korkeudella niin, että ujelluksen kuulee korvatulehduksen tukkimin, myssyillä ja läpillä peitetyin korvinkin, yltääkö se Saimaalle asti? Syntyykö norpille vihdoinkin pesäkinoksia?

Seisoin norppamietteineni pikkujärven kinoksissa lauantaina 1.2., ja tämänpäiväinen Hesari kertoo, että Metsähallituksella on satakunta talkoolaista kasaamassa saimaannorpille kinoksia. Lehti kirjoittaa:

Viikon aikana on tarkoitus kolata jopa 200 apukinosta norpan koko lisääntymisalueelle Joensuun ja Lappeenrannan väliselle Saimaalle. Kinokset tehdään saarten ja luotojen lähelle, paikkoihin, joissa tiedetään aiemmin olleen norppien poikaspesiä. (…) Rantakalliota vasten on tarkoitus kolata kolme metriä leveä, kahdeksan metriä pitkä ja metrin syvä lumikinos.

Jutun mukaan Pihlajavedellä on vajaat parikymmentä senttiä kevyttä pakkaslunta, josta saa kinoksen nopeasti. Itä-Suomen yliopisto on tutkinut, että norpat voivat kelpuuttaa ihmisten tekemiä apukinoksia. Tutkimuksissa ne ovat hyväksyneet niistä puolet, Hesari kertoo. Metsähallitus muistuttaa sivuillaan, ettei pesäkinoksia pidä lähteä kolaamaan omin päin.

Nyt talkooporukka toivoo suojasäätä, jotta kinokset tiivistyvät pesintäkuntoon. Heidän toiveeseensa on helppo yhtyä.

This entry was posted in luonto and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s