Utö – ja seuraavaksi Lappiin?

majakalta_ulapalle_UtoOli aikoinaan monivuotinen unelmani viettää viikko yksin Utössä, uppoutua tarkastelemaan luontoa ja nauttimaan rauhasta sekä siitä, että viikkoon kukaan tai mikään ei odota minulta mitään.

Toteutin unelmani toukokuussa 2010, ja se oli yksi elämäni hienoimmista viikoista.

Nyt takana on pitkä viikonloppu Utössä, kokemuksena paljon arkisempi kuin Utön-viikko 2010. En osaa sanoa, mikä arkisuuden teki, mutta jokin oli epämääräisesti toisin kuin ennen. Ehkä saari on muuttunut, ehkä itse olen muuttunut.

Kenties saari ei enää ollut löytöretki, kuten unelmaviikolla. Ennen tuota viikkoa olin käynyt Utössä lyhyesti muutaman kerran, ja hinku tutustua saareen paremmin oli kasvanut melkoisiin mittoihin. Nähtävästi nälkä tuli tyydytettyä, kun viikon ajan oli vain saari ja aikaa.

Viikonlopun elämykset tiivistyvät kahteen pöllöön ja tuuleen, joka keinutti yhteysalusta enemmän kuin millään aiemmalla reissulla. Pöllöistä näin ensin sarvipöllön – tuli elämänpinna. Lintu päivysti laituritolpassa Saaristotien varrella. Toinen pöllöhavainto oli huuhkaja Utön Kesnäsissä.

Elämyksiin voi lisätä vielä Linnunradan, joka tuulen ujeltaessa kaartui Itäniityn ylle. Samalla iltakävelyllä oli myös hauska katsella tähtitaivaan alla silakkaparvea, joka näkyi hopeavälkkeenä pimeässä vedessä laivalaiturin lampun valokiilassa.

Mutta tähtien ja silakoiden välkkeestä tulevaisuuteen. Yksi pitkään vaalimani tavoite on nähdä kaikki Suomessa asuvat pöllöt omassa elinympäristössään, näkemättä ovat lehtopöllö ja uhanalainen tunturipöllö.

Niin hieno kuin saaristomme onkin ja niin paljon kuin todennäköisesti koluan siellä  linturetkillä vastakin, lienee aika tähyillä pohjoiseen. Ja jos unelmista puhutaan, niin… se on kai Inarin seutu sitten seuraavaksi.

Advertisements
This entry was posted in luonto, reissut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s