Tornien taisto – unelmasta suunnitelmaksi

Aamulla reitti töihin löytyi sankassa sumussa lähinnä kinttujen lihasmuistin varassa. Ne   veivät erehtymättömästi työhuoneen lämpöön samalla tavalla kuin entinen hevonen toi kotiin rekeen sammuneen isännän.

Suttuinen, sateinen päivä laahusteli ohitse kuin virkaintonsa hukannut aave. Tätä kirjoittaessani ulkona olisi sysipimeää, elleivät katulamput tihkuisi märkään ja kalseaan iltaan valjua valoaan, joka saa kadut kiiltelemään jättimäisinä juotikkaina.

Nyt jos koskaan on aika ulottaa katse ensi kesään.

Kun linnut hypähtelivät elämääni, ne toivat mukanaan unelman – tunteapa joskus lintuja niin hyvin, että voisi osallistua Tornien taistoon. Se on kaikille avoin valtakunnallinen tapahtuma, jonka BirdLlife Suomi järjestää joka toukokuu. Unelmassani näin itseni Tornien taistossa joskus jossakin joidenkin kanssa, mutta kuva oli pitkään epätarkka.

Vuosien mittaan unelma on alkanut saada suunnitelman luonnetta. Linnut ovat tulleet laji lajilta tutummiksi, ja lintuharrastajia on löytynyt läheltä niin, että meitä on nyt kolmihenkinen innokkaasti retkeilevä joukkue. Lintutornikin on jo katsottu valmiiksi.

Kävin hiljattain varmistamassa, että torni on hyvässä kuosissa. Ei se aivan ollut, mutta ehkä meistä kukaan ei vielä ensi toukokuussa putoa tornin notkuvan ja paikoin lahon lattian läpi. Tornin pystysuorat tikkaat ovat kunnossa. Kun remputin niitä askelma askelmalta, tuntuma oli turvallisen napakka – ainakaan mitään ei irronnut.

tornin_lattia
Paikoin laho lattia notkuu askelten alla…

ylos_torniin
… mutta tikkaat ovat vielä lujat.

Alkaako nyt hirveä treeni? Saattaa kuulostaa yrittäjän suusta epäuskottavalta, mutta minulta puuttuu kokonaan sellainen kilpailuhenki, joka syttyy ulkoisista paineista – siitä, että joku voi saada enemmän pisteitä tai pinkoa lujempaa. Kun kilpailen, kilpailen vain itseni kanssa.

Tornien taistossa meidän ei tarvitse asettaa tavoitteitamme suhteessa viime vuoden voittajien 115 lajiin, jos nyt edes asetamme määrällisiä tavoitteita, tai tavoitteita ensinkään. Emme ole vielä keskustelleet asiasta. Oma tavoitteeni on mukava päivä, siinä kaikki. Voi kuitenkin olla, että ensi talvena tulee kertailtua lintuasioita tavallista ahkerammin.

Tornien taistoa ajatellessani en näe lajimääriä, vaan haistan kahvin ja eväsleipien tuoksun, tunnen hennon tuulen kasvoillani (liian kova tuuli hukuttaa lintujen äänet) ja panen merkille pikkujärven soistuvien rantojen muhkean hajun. Jossain mielikuvan reunalla on kyllä vihkokin, johon lyijykynällä on raapustettu havaintoja, mutta valitettavasti en pysty zoomaamaan niihin tarkemmin.

sademaisema_tornistaSateinen iltapäivän maisema tornista. Tässä ympäristössä viihtyvät monet lajit.

Advertisements
This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s