Niksinurkka: Padat ja pannut puhtaiksi

lettuja_ja_kahvia_avotulellaTyöskentelin elokuussa viitisen päivää erä- ja luonto-oppaana kehitysvammaisten aikuisten kurssilla Varkaudessa. Kurssin pääroolissa olivat luonto ja luonnossa toimiminen.

Kurssin tukikohtana palveli hotelli, mutta vietimme runsaan vuorokauden ulkosalla, Valkealammen eräleirikeskuksessa.

Tämänkertainen niksi liittyy kurssin jälkipyykkiin, kirjaimellisesti. Valmistimme eräleirikeskuksessa kaiken ruokamme avotulella, ja kurssin jälkeen oli ryhdyttävä nokeentuneiden patojen ja pannujen puhdistusurakkaan.

Puhdistan kotioloissa kaupunkikeittiössä esimerkiksi nokipannun ja pienen nuotiokattilan kiehuvassa etikka-ruokasoodavedessä. Lisään isoon kattilalliseen vettä etikkaa ja ruokasoodaa ja upotan puhdistettavan astian kattilaan. Annan keitoksen kiehua tai kiehahtaa. Kun se on jäähtynyt, nostan astian pois kattilasta ja hinkkaan kiiltäväksi. Helppoa kuin heinänteko, mutta useiden astioiden putsaaminen tällä menetelmällä tuntui työläältä jo ajatuksenakin.

Palasin Tampereelle lapsuudenkotini kautta, ja siellä muistin vanhan muuripadan, joka jostain syystä on päätynyt rantaan. Vieritin padan nuotiopaikalle, täytin vedellä ja tein tulet alle. Veteen sekoittelin etikkaa ja soodaa runsaasti, ja astiat perään. Kun vesi oli keittämisen jälkeen jäähtynyt haaleaksi, nostelin padat ja pannut pois ja hinkkasin ne harjalla ja karhealla sienellä puhtaiksi. Varoin pesuveden joutumista järveen. Lopuksi sirottelin astiat laiturille kuivumaan.

Kyllähän putsausurakka kesti, mutta rannalla pyykkääminen – vaikka pyykkinä oli astioita eikä kaskenpoltossa nokeentuneita pellavapaitoja – tuntui melkein kansallisromanttiselta.

pata
Tein tulen muuripadan alle.

pata_padassa
Kiehautin astiat etikka-ruokasoodavedessä.
Kun vesi oli jäähtynyt haaleaksi, hinkkasin
astiat harjalla ja karhealla sienellä puhtaiksi.

pyykki kuivuu
Osa puhdistetuista nuotioastioista
laiturilla kuivumassa.

This entry was posted in niksit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s