Tavarataivas – kattilan koeajo Laipanmaalla

Käytännön syistä olen retkikokkailussa käyttänyt eniten sprii- ja kaasukeitintä. Kuitenkin pidän eniten avotulen ääressä puuhastelusta. Olinkin tohkeissani uudesta parin litran nuotiokattilasta, jonka testasin Team Annalan kanssa Elamon laavulla Laipanmaalla. Kattilan ura retkivermeenä avautui mustatorvisienikeitolla, joka syntyy esimerkiksi näin (kuvat saa isommiksi klikkaamalla).

kuullotus
Kuullota noin viidentoista sentin pätkä silputtua purjoa parissa ruokalusikallisessa rasvaa. Rasva on makuasia, tässä on käytetty voita. Purjon valitsin siksi, että se on miedomman makuinen kuin sipuli, eikä varasta pääosaa mustatorvisienien maulta. Silppusin purjon kotona ja kuljetin laavulle samassa rasiassa valmiiksi mitatun rasvan kanssa.

Lisaa_vesi
Lisää vesi. Meidän retkikuntamme kauhoi pataan vajaan litran verran vettä suoraan Elamonjärvestä. Pöpökammoiset voivat raahata veden mukanaan kotihanasta.

suurustus
Suurusta keitto. Me käytimme noin litraan nestettä puoli desiä vehnäjauhoja. Jauhot voi laittaa purjo-rasvaseokseen ennen veden lisäämistä. Me sekoitimme jauhot tasaisesti tilkkaan vettä ja lirutimme seoksen keittoon. Tässä vaiheessa lisäsin mukaan yhden paloitellun kasvisliemikuution.

sienet_liossa
Tadaa – aarteet! Siis mustatorvisienet. Laitoin kuivatut sienet likoamaan minigrip-pussiin heti laavulle saavuttuamme.  Sieniä on pari desilitraa.

lisaa_sienet
Lisää sienet keitokseen…

lisaa_sulatejuusto
… ja perään paketti koskenlaskijaa. Me käytimme ruohosipulilla maustettua sulatejuustoa. Juusto kannattaa lisätä keittoon pieninä palasina, sulaa liemeen helpommin.

anna_kiehua
Jos käytät suolaa, lisää sitä ja muita mausteita makusi mukaan. Me käytimme vain suolaa, mutta esimerkiksi myös mustapippuri voisi toimia.
Keittele…

syomaan
… ja nauti esimerkiksi ruisleivän kanssa. Nauti myös ympäristöstä, ulkona syömisestä.

Kattila toimi mainiosti eikä soppa palanut pohjaan. Keitto maistui hyvältä, mutta etukäteen se oli mielikuvissani rakenteeltaan samettimaisen sakeaa. Nyt se jäi aika aika juoksevaksi. Ensi kerralla pitää kiinnittää huomiota suurustamiseen, ja sulatejuuston sijaan voisi käyttää tuorejuustoa, koska se sulaa mukaan helpommin. Muuta viilaamista keitos ei välttämättä tarvitse – voi ryhtyä kokeilemaan muunnelmia tästä ensimmäisestä viritelmästä.

Patikoimme noin kymmenen kilometriä, ja matkan varrella näimme kantrelleja ja tateista muun muassa punikkitatteja. Ensimmäiset haperotkin ovat nousseet. Nyt alkavat olla käsillä ne loistavat ajat, joina retkiaterioiden sienet voi kerätä metsästä suoraan pataan tai pannulle.

Advertisements
This entry was posted in retket, tavarat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s