Sipuleita hanhimuuton alla

hanhimuutto1Arktika on myöhässä, Kaakonkulma raportoi kirjoittaessaan keskiviikkona 22.5. Virolahden Arktika-päivistä. Hiljaista taivaalla on ollutkin, Alkuperäisasukas vahvistaa. Hänen kotinsa, minun lapsuudenkotini, sijaitsee arktikan reitillä.

Sää on ollut sateista, koleaa ja hämärää, mutta tänään puolilta päivin alkoi seljetä.

Istutimme kasvimaalle sipuleita, kun kaukaa meren suunnasta alkoi kuulua tuttua, kauan kaivattua honkotusta. Äänen myötä lähestyi hanhirintama, lensi ylitsemme siivet viuhuen – sitten toinen, kolmas, neljäs; lopulta ylitsemme vyöryi kolmisenkymmentä hanhien lentuetta, jokaisessa kymmeniä hanhia, joissakin sadasta kahteensataan.

”Nyt kyllä olen ihan väärässä paikassa, tällainen hanhimuutto ja minä vain topsin sipuleita multaan”, rutisin Alkuperäisasukkaalle.
”Se, mikä on tehtävä, on tehtävä”, hän vastasi ja poimi ämpäristä uuden kourallisen istutussipuleita.

Hänen tärkeysjärjestyksensä oli selvästikin toinen kuin omani. Sipuleita saa kaupasta jokaisena vuodenaikana, mutta arktika on aina erilainen ja ainutkertainen.

Aloin kuitenkin miettiä. Miten niin väärässä paikassa? No, mielestäni minun olisi pitänyt olla Virolahden Leerviikissä kiikareineni ja kaukoputkineni, mutta miksi? Taivaalla tapahtuu koko ajan valtavasti, tarjontaa on ylenpalttisesti niin silmille kuin korville – ja suhtaudun tähän kaikkeen kuin lähtökäskyyn.

Istutin sipulin toisensa jälkeen. Kuulin, kuinka hanhimuuton lomassa puhalteli kaulushaikara. Lehtokerttu luritti koivikossa kasvimaan takana. Aurinko näyttäytyi silloin tällöin, koivujen märät lehdet kimaltelivat sen valossa. Oli hyvä olla juuri siinä, missä olinkin.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s