Petolinnun pesällä – eräoppaan pääsiäissaarna

Tässä pari linkkiä, joihin olen palannut aina uudelleen niin kauan kuin olen tiennyt niiden olemassaolosta:
http://www.eenet.ee/EENet/saunja.html
ja
http://www.eenet.ee/EENet/kakk.html

Ylempi linkki avaa suht reaaliaikaisen näkymän merikotkan pesälle puun latvukseen ja alempi lehtopöllön (strix aluco) pönttöön. Merikotka hautoo avarassa maisemassa. Tuuli suhisee, kohisee ja vonkuu ympärillä, heiluttaa web-kameraa, pesäpuuta ja mäntyjen oksatupsuja. Hautova emo vaihtaa toisinaan asentoa, asettelee munia parempiin asemiin, haukottelee, katselee ympärilleen, nukkuu. Pöllökin nukkui, kun viimeksi kävin sitä katsomassa, ja saattaa sekin hautoa.

Näin pitkänäperjantaina voinee kertoa, että runsaan vuoden takainen äidin kuolema on saanut miettimään elämää – siis elämää, ei kuolemaa – tavallista enemmän, vaikka onhan sitä aika ajoin ollut pakko funtsailla matkan varrella muutenkin.

Peruskuvio on yksinkertainen: synnytään, eletään ja kuollaan. Kun katsoo maisemaa tai katunäkymää ja kaikkea elollista siinä, kukaan tai mikään näkyvissä oleva elollinen ei enää sadan vuoden päästä ole olemassa – kenties jokin puu, jos saa rauhassa kasvaa, mutta eipä muuta.

Synnytään, eletään ja kuollaan. Ei pitäisi olla kovin koukeroista ja monimutkaista. Mutta on, ainakin toisinaan. Miten paljon me pelkäämmekään: väistelemme valintoja, ajaudumme, epäilemme, pakenemme, piilottelemme, vaikenemme, torjumme elämän tarjoomuksia ihan vain varmuuden vuoksi. Se on hirvittävän surullista, ei kuolema niinkään.

Äiti sairastui keuhkosyöpään, ja runsaan puolen vuoden kuluttua diagnoosista ilmeni, että kysymyksessä on keuhkosyövän se muoto, jolle ei voida juuri mitään. Syöpä leviäisi ennemmin tai myöhemmin myös päähän, ja äiti tulisi kuolemaan. Hän oli elämässään melko rohkea ja omapäinen nainen ja kohtasi kuolemankin rauhallisesti, pelkäämättä.

Jos jotain opin äidin matkalla diagnoosista hautajaisiin, niin tämän: mielestäni ihmisen olisi hyvä elää niin, että vaikka kuolisi tänään, ihmissuhteiden osalta kaikki on sillä mallilla, että niin lähtijä kuin jääjät voivat luopua toisistaan tyynin sydämin ja rauhallisin mielin.

Ja varmaan kuoleman tullessa olisi hyvä, ettei elämän varrelle olisi jäänyt kovin paljon sellaisia asioita, jotka sydämestään olisi halunnut tehdä, mutta joita ei rohjennut toteuttaa – ei sittenkään,  vaikka olisi voinut.

Mutta jos jotain oppiikin, sitä voi olla vaikea ottaa käyttöön. Yleensä pelko, tai rohkeuden puute, on suurin este.

Syntymä, elämä ja kuolema on suoraviivainen ketju. Kun alkaa tuntua turhan monimutkaiselta, sellaiset luontoon liittyvät kokemukset ja näkymät, joita esimerkiksi alussa olevien linkkien takaa aukeaa, palauttavat ainakin minut yksinkertaisiin perusasioihin.

Siihen, ettei monenkaan asian tarvitse olla vaikea ja ylittämätön, jos ei itse niistä sellaisia tee. Että monet asiat ovat hyvin yksinkertaisia, kunhan raaputtaa niistä pelkojen, turhautumien, jännittämisen ja muun roinan päältä pois. Ja että joskus luopuminen voi olla viisaampaa kuin pakolla puskeminen.

Sille, mitä koen, kun katson vaikkapa juuri tuota hautovaa merikotkaa ja tuulen kieputtelua sen höyhenissä, ei ole sanoja. Sen sijaan siinä kohdassa, äärellä olemisen sekunneissa, on näennäisen tyhjä tila, joka sisältää oikeastaan kaiken sen sanoiksi pukemattoman informaation, jota uudestaan ja uudestaan tarvitsen omien valintojeni edessä.

Siinä näennäisen tyhjässä tilassa palikat asettuvat paikoilleen, suunta varmistuu ja mieli rohkaistuu ainakin hetkeksi. Ainakin sen hetken ajan tiedän sanoittakin, mitä pitää tehdä tai jättää tekemättä. Aiemmin kirjoitin luontosuhteesta, ja tämä kokemus on olennainen osa sitä.

Advertisements
This entry was posted in ihmiset, luonto, luontosuhde. Bookmark the permalink.

2 Responses to Petolinnun pesällä – eräoppaan pääsiäissaarna

  1. talvicamino says:

    Rohkeus tarvitsee rohkeutta. Täytyy olla rohkea, että voi olla sellainen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s