Kahluuretki Siikanevalla

aika_pieni_olo”Jos tämä menee Harnakkaan, tälle touhulle on tosi vaikea keksiä järkevää selitystä”, tuumimme kainaloita myöten lumessa keskellä suota Siikanevalla.

No, ei aivan kainaloita myöten, vaan puolireiteen, eikä keskellä suotakaan, vaan sillä suon ylittävällä pätkällä, joka päättyy nousuun Vähäjärvenmaan nuotiopaikalle.

Järkevän selityksen puutteessa tulkoon tunne apuun. Me nyt vain erätoverin kanssa halusimme Siikanevan hiljaisuuteen nuotiolle siitä huolimatta, että kulkupelinä sattuivat olemaan pelkästään omat koivet. Niinpä me sitten menimme.

Suon reunassa kohdetta tähyillessämme päätimme luottaa polkuun, joka oli syntynyt lumikenkäilijöiden jäljistä. Nuo vapaat sielut vain kulkevat kuin kevätpurot, kukin liru omaa reittiään. Siksi lujimmankin näköisessä kohdassa oli kuljettu ehkä vain pari kertaa, ja pinta antoi periksi vaelluskengän alla juuri silloin, kun sitä vähiten odotti. Ja myös silloin, kun sitä odotti eniten.

Kymmenen metriä pinnalla, humpsahdus hankeen ja samanmoinen matka kahlaten. Taival nuotiolle ja takaisin oli lyhyt, mutta ehdin pariin otteeseen kysyä itseltäni, kahlaako tässä eräopas vai ääliö. Onneksi nuotio syttyi tulta loihtiessamme yhdellä tikulla – suloista pätemislääkettä pahimpaan ääliötunteeseen. Sitä paitsi paria suustani livahtanutta perkelettä lukuun ottamatta meitä kyllä nauratti melkoisesti siellä hangessa. Toivoimme kuitenkin, että silminnäkijät pysyisivät poissa.

Siikaneva on nyt loistava retkikohde lumikenkäilyyn ja hiihtämiseen – ja talvitelttailuun. Mielessä kajastelee haave pääsiäisretkestä, olisi kuutamokin.

Suon äärelle pääseminen on helppoa, jos kelit pysyvät suunnilleen sellaisina kuin nyt, 24.3.2013. Siikanevan kierroksen aloituspisteen läheinen parkkipaikka on aurattu, ja tietenkin myös parkkipaikalle johtava tie. Siitä sitten vain sukset tai lumikengät jalkaan ja menoksi.

Lopuksi jokunen kuva.

nuotio
Parahultaisesti puhaltava tuuli on loistava
nuotion sytyttäjän apulainen.

kahdet evaat
Kaksi retkeilijää, kahdet eväät. Halot tulen
ympärillä ovat kuivumassa.

jaljesta_loytynyt
Korpin puvustako tämä putosi? Nuotion
yli lensi pieni korppiparvi mäntyjen
latvoja hipoen.

jaljet
Toinen kulkijoista sai lumikengät
syntymälahjana.

varjot
Varjot ovat usein lähteitään
kiinnostavampia.

reitilta_P_paikalle
Paluunäkymä. Polun päässä
avautuu aurattu parkkipaikka.
Selän taakse jää Siikanevan kierroksen
lähtöpiste.

This entry was posted in retket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s