Taviokuurnaliikutus

Yksi jos toinenkin kaveri on viime syksystä lähtien raportoinut taviokuurnahavainnoista. Itse en ollut koskaan nähnyt ainuttakaan, kunnes tänään porhalsin ruokatunnilla lenkille. Sain linnusta elämänpinnan puolenpäivän jälkeen Kaupin sairaalan tuntumassa, kun pysähdyin niistämään ja töristellessäni satuin katsahtamaan yläviistoon. Katseeni osui suoraan taviokuurnaan.

Olin huomaamattani pysähtynyt puuhiini juuri sen ohuehkon pihlajan alle, jossa yksi taviokuurnanaaras söi pienestä tertusta aika synkistyneitä marjoja. Olin siitä vain parin metrin päässä.

Jonkin linnun, tai muun eläimen, näkeminen ensimmäisen kerran elämässä on tunne, jota on vaikea kuvailla. Pinnojen keruun kanssa tunteella ei ole tekemistä. Jotenkin vain liikutuin, kun katsoin pakkasessa marjatertun kimpussa ahertavaa yksinäistä lintua. Se oli kaikin puolin niin kaunis, ja sen uurastuksessa oli vaikuttava hengissä pysymisen aikomus.

Katselin sitä hetken, tungin nenäliinan taskuun ja jatkoin lenkkiä. Tuollaisissa odottamattomissa kohtaamisissa on ripaus jotakin, jota osaan kuvailla vain sanalla ’pyhä’. Tunnetta pyhästä on vaikea selittää, mutta se syntyy ainutlaatuisuudesta, kauneudesta, hetkellisyydestä ja siitä, että saa ihmisenä todistaa jotakin sellaista, joka kuuluu vain luonnolle ja olisi tapahtunut ilman ihmistäkin.

Mitä tulee pinnojen keruuseen, kotona kaivoin lintukirjan esille ja merkkasin taviokuurnan kuvan viereen päivämäärän ja paikan. Havisvihkon sijaan teen merkinnät lintukirjaan, ja siitä onkin vuosien mittaan tullut myös lintupäiväkirja.

Advertisements
This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s