Mikä riittää?

talvi_iltaViisitoista vuotta sitten listasin muutaman asian, jotka haluaisin kokea elämäni aikana. Ensinnäkin halusin matkustaa keisaripingviinien Antarktikselle. Toiseksi halusin saada tilaisuuden tarkkailla vapaata, villiä tiikeriä luonnollisessa elinympäristössään. Kolmanneksi toivoin näkeväni vapaan ja villin jääkarhun sen omassa ympäristössä.

Tätä kirjoittaessani kotitiikeri kehrää työpöydällä tietokoneen vieressä. Intiantiikerin tiheikön virkaa toimittavat anopinkieli, posliinikukka ja tyräkki. Amurintiikerin Siperiasta muistuttakoon lumipeite puistoissa.

Ihminen, jonka elämässä olin mukana myös sen loppusuoralla, toivoi näkevänsä ennen kuolemaansa ensilumen ja kevään. Ensilumi satoi kuoleman ja hautajaisten välissä. Aikanaan tuli kevät, kuten se joka vuosi tulee.

Kun laadin oman toivomuslistani, aikaa oli edessä niin paljon, ettei sitä oikein edes hahmottanut – tilastollisesti aikaa on edelleen, mutta sen rajallisuus on käynyt selväksi. ”Kuolemattomuuden” tilassa en toivomuslistaa laatiessani nähnyt tarvetta vielä pitkään aikaan funtsailla, miten, milloin ja millä rahkeilla matkustelisin toiveitteni maailmoihin.

Ensilumen ja kevään näkeminen ovat vuodenkierron ja arkisen elämänmenon perusteella realistisia toiveita, jotka toteutuvat toivomattakin. Tarvitseeko niiden näkemistä toivomalla toivoa? Joidenkin tarvitsee.

Tämän käsittäminen sekä sen tiedostaminen, että jonakin päivänä omat tai läheisteni suurimmat toiveet voivat olla ensilumen näkemisen kokoisia, muuttivat Siperian ja Bengalin tiikerit, Huippuvuorten jääkarhut ja Antarktiksen keisaripingviinit pehmoleluiksi, mutta lähiretket seikkailuiksi. Matka ensilumeen voi olla hirvittävän pitkä, vaikka näkisi pilvien olevan jo muodostumassa.

This entry was posted in elämästä, luonto. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s