Tervapääskypäivitys vol 2

Eivätpä loppuneetkaan havainnot tervapääskyn poikasesta, vaikka eilisessä postauksessa niin uumoilin. Kieputan edelleen kysymystä poikasten pesänkäytöstä sen jälkeen, kun ne ovat tulleet lentokykyisiksi.

Lentokykyinen poikanen on nyt pesällä. Oletan sen olevan sama, jota eilen havainnoin, mutta en voi olla varma. Katselimme toisiamme muutaman tovin. Painoin hienon hetken mieleeni.

Kello on 20:10. Ulkona on kosteaa, pilvistä ja hämärää, lämmintä on 22 astetta. Tällaisella säällä aikuisia tervapääskyjä ei näy sirklailemassa taivaalla. Poikanen on yksin. Kun sää kirkastuu ja parvet palaavat, liittyyköhän se oitis johonkin niistä? Miten liittyminen tapahtuu?  Tekeekö tämä poikanen sitä ennen yksinäisiä lentoja, joilta se palaa takaisin pesään? Siltähän nyt näyttää.

Juhani Lokki kirjoittaa Pertti Koskimiehen kanssa tekemässään Kotimaan linnut -kirjassa (s. 177): ”Kun tervapääskynuorukainen on varttunut lentokykyiseksi, se viettää kolme seuraavaa vuotta ilmassa, sillä se saapuu ensi kerran pesimään vasta kolmivuotiaana.” Hmm… hänkään ei sano mitään varsinaisesta pesän jättämisestä.

Luin tänään Hesarista artikkelin väärien johtopäätösten tekemisestä enkä sen säikäyttämänä rohkene vähään aikaan väittää mitään. Mutta mikäli tämä poikanen on sama kuin eilen, havaintoni viittaa siihen, että poikaset eivät jätä pesää lopullisesti heti lentokykyisiksi tultuaan.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s