Sarjatalvikki ja kelta-apila

On palkitsevaa löytää jotain, mitä ei ole ennen nähnyt, ja tunnistaa se. Luumäen-reissulla tavoitin sarjatalvikin ja kelta-apilan. Talvikit löytyivät kankaalta metsäautotien varrelta. Tien toisella puolella kasvoi toinen talvikkilaji, jo kukkinut. Lehtien muodon perusteella se saattoi olla nuokkutalvikki. Kelta-apilat kukkivat niittymäisen pellon kulmassa.


Sarjatalvikki. Lehdet ovat
hyvin erilaiset kuin muilla
talvikeilla.


Kelta-apila. Seuraavaksi
tahtoisin löytää jänönapilan.

Niin kauan kuin muistan, olen ollut kiinnostunut kasveista ja niiden tunnistamisesta. Viimeksi sarjatalvikin äärellä mietin, miksi. Mikä on se ooh!-tunne uuden kasvin äärellä?

Varmasti yksi osa tunnetta on kunnioituksensekainen, ihasteleva ihmetys: tällaisiakin on olemassa. Entä miksi ei riitä, että näkee jotakin kaunista, kummallista tai ihmeellistä – miksi se pitää saada määritetyksi? Ehkä siksi, että esimerkiksi kasvien maailmassa piipahtelu on löytöretkeilyä, ja määritys mahdollistaa lisätiedon hakemisen sitten, kun sellaista haluaa.

Itselleni erilaiset luontoympäristöt avautuvat sen tiedon mukaan, mitä niissä elää ja asuu. Mitä enemmän tällainen tieto karttuu, sitä enemmän luonnossa liikkuminen antaa. On mukava tietää, että tämän joen tässä kohdassa on keltaisten iiristen kasvupaikka, tai tuon saaren keskellä kasvaa soikkokaksikko, aivan siinä ruipeloisen metsälehmuksen lähellä. On innostavaa istua Saimaan Kolovedellä kalliolla ja tietää, että norpan näkeminen on täysin mahdollista. Tieto antaa yhdenlaisen ankkurin luontoon, mutta samalla tavalla luontoon kiinnittävät myös siellä saadut kokemukset ja elämykset.

This entry was posted in kasvit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s