Tervetuloa, nuolihaukka!

Seitsemän vuoden jälkeenkin tunnistin tutun äänen: nuolihaukka. 2000-luvun alkuvuodet lintu pesi onnistuneesti lähimetsässä.

Loppukesäisin seurasin poikasten lentoharjoituksia. Toiveikas, haparoiva nousu metsän ylle kohti korkeuksia, räpistelevä syöksy alas – ja uusi yritys. Ja uusi. Ja taas. Lopulta kaikki lensivät hienosti ja porukka häipyi, kai Afrikkaan.

Sitten seurasivat nuolihaukattomat vuodet. Vaan nytpä ihka aito nuolihaukka kiikittelee kuusen latvassa rantametsässä. Lintu päästää ihmisen puun tyvelle asti tarkkailemaan itseään, kunnes lennähtää seuraavan kuusen latvaan kymmenen metrin päähän ja jatkaa kiikitystään.

Viittaisiko linnun äänekäs ja piilottelematon käyttäytyminen siihen, että sen mieleen mahtuu vain kumppanin etsintä? Hetki sitten olinkin kuulevinani vastakiikitystä idän suunnasta, aika kaukaa tosin, mutta linnuntietä ehkä riittävän läheltä.

Tuntia myöhemmin

Se kaukainen nuolihaukka tuli paikalle! Kello on 22.30, ja linnut lentävät melko matalalla kumpikin omaa ympyräänsä niin, että jossain kohtaa ympyrät leikkaavat – olisiko tämä kosiolentoa!?

Toinen linnuista on rotevampi, toinen sirompi.

Seurasin lintuja pitkään, ne tekivät vaitonaisina ympyröitään kuin unessa, ja unelta näky näyttikin yöhön kääntyvää siniharmautta vasten. Ne lensivät – ja lentävät edelleenkin – pihan ja sitä reunustavien metsien yllä.

Ympyrät pysyvät koko ajan samankokoisina ja samalla korkeudella. Linnut eivät ota ihmissilmin havaittavaa kontaktia toisiinsa, mutta ehkä ympyröiden leikkaamisella on merkitystä.

En ole koskaan todistanut mitään tällaista.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s