Vahinkotalvetus

Aion perustaa parvekepuutarhan; kukkia, yrttejä, salaatteja, chilejä, kenties pari tomaattia. Kun viikonvaihteessa aloin raivata parveketta kesäkauteen, koin täysin odottamattoman yllätyksen. Olen tietämättäni onnistunut talvettamaan parvekkeella köynnöskasvin, täysin vahingossa! Tai kasvihan tässä se onnistuja on. En laittanut tikkua ristiin sen avittamiseksi talven yli, koska päähäni ei pälkähtänyt, että se selviäisi tai ylimalkaan olisi monivuotinen.


Näistä parisenttisistä versoista kasvaa
sinikukkainen köynnös. Kasvi alkoi versoa
talvehdittuaan pienessä parvekeruukussa.

Syksyllä tapahtui paljon kaikenlaista. Parveke jäi talveksi hunningolle, retuperälle, oman onnensa nojaan. En ehtinyt tyhjentää kasveja ruukuista, ja kun olisin ehtinyt, oli jo jäinen ja hyinen talvi. Jääköön kevääseen, tuumin.

Ruukkuun unohtuneen köynnöksen kuivettuneelta tyveltä puskee nyt pienen pieniä violetinvihreitä versoja, vahvoja, määrätietoisen oloisia, jos niin voi kasvista sanoa. Näköjään hunningollakin voi elämä voittaa, eikä retuperä ole yksioikoinen tappio; oman onnensa nojassa voi tapahtua hyvääkin. Ainakin kasvimaailmassa.


Siemenet talvehtivat sipulin
muotoisessa ja puolukan kokoisessa
kodassa.

Hankin köynnöksen viime kesänä kaunistukseksi ja näkösuojaksi. Nimen olen unohtanut. Kasvi köynnöstää korkealle ja lehdet vivahtavat niin vahvasti violettiin, että suuret siniset kukat katoavat värinsä vuoksi lehtien lomaan.

Muistan päätyneeni kaupassa tähän köynnöksen, koska sen luvattiin kestävän paahteistakin auringonpaistetta. Naapuriruukussa kasvoi samanlainen. Se ei ole tehnyt versoja, mutta siemeniä kylläkin. Kylvän ne oitis. Sitten vain itämistä odottamaan. Kuten sitäkin, että kasvin nimi muistuu vielä mieleen.

This entry was posted in kasvit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s