Turkulainen opastus

Odottamaton ilo osui kohdalle tänään juttukeikalla Turussa.

Kävelin linja-autoasemalta muutaman kilometrin matkan haastateltavan luo kartan ja etäohjauksen avulla. Paluuta aloitellessani suuntavaistolle kävi kuitenkin kuin kompassille rautamalmin rikastamossa.

Päädyin pyöryläiseen umpikujaan, jonka reunoilla oli pienkerrostaloja. Kun lopulta syvennyin karttaan selvittääkseni sijaintini, huomasin sivusilmin, että eräästä talosta porhalsi pihalle kiireisen oloinen nainen.

Menee autolleen, avaa etuoven, on puoliksi jo autossa, nousee takaisin ulos kuin toisiin ajatuksiin tulleena ja kysyy, mahdanko olla hukassa. Hukassahan minä.
”Minne sun pitäs mennä?”
”Keskustaan, linja-autoasemalle.”

Nainen alkaa neuvoa reittiä sanallisesti ja viittomalla, katsahtaa minuun ja sanoo, että äh, pääsisin hänen kyydissään aivan keskustan tuntumaan. Jään Satakunnantien varteen vain muutaman minuutin kävelymatkan päähän asemalta.

Kuka lie tuo tuntemattomalle kyydin tarjonnut turkulainen ollut, mutta hänenlaisiaan kun kohtaa, on helppo panna hyvä kiertämään. 

* * *

Bussimatka Turusta Tampereelle tuli käytettyä peltojen tiirailuun lintuhavaintojen toivossa. Takatalvisilla pelloilla oli hiljaista, mutta riemukseni yhytin kottaraisparven Riihikosken ja Oripään väliltä. Joitakin kymmeniä lintuja tiplutti mustina helminä sähkölankoja, lankojen alla toinen mokoma tutkaili lumihöttöistä sänkipeltoa.

Sastamalassa tuuli pieksi lumella kahta kurkea pellolla, ja vähän myöhemmin havaitsin kolme nuorta laulujoutsenta samassa käsittelyssä. Niin ikään kolme joutsenta lipui Vihnusjärven ja Maatialan välisessä uomassa Nokialla.

Tamperetta kohti pyry sakeni sakenemistaan, ja vaikka ulkona olisi lintuja liikkunutkin, ei niitä olisi nähnyt. Näkyvyys oli osapuilleen puoli Hämeensillan mittaa, ja kaupungissa lumi vatkautui tuulessa kuin tehosekoittimessa. Iltauutisiin mennessä tuoretta lunta oli kertynyt pari vaaksaa, eikä loppua näkynyt.

This entry was posted in ihmiset, linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s