Kevätpäivä Kangasalla

”Viis yheksänkymmentä”, sanoo paunulaisen kuljettaja Tampereen keskustorilla. Kolmen vartin päästä linjan 70 bussi kaartaa päätepysäkille Kangasalan Kaivannolla. Taivallamme Kaivannon kanavalle ja siitä ylös harjulle kohti Vehoniemen automuseon kahvilaa.


Vehoniemen automuseon piha on yhtä
hyvä paikka puron tekemiseen kuin mikä
tahansa muukin.
 

Kilometrin, puolentoista päästä edessä aamukahvi, munkki ja aamun lehti, vieressä hiljattain lämmitetty uuni, ikkunassa maisema, jonka horisontissa kaukaiset metsät ovat sinisiä nauhoja.

Ennen maastoon lähtöä on tsekattava autonäyttely. Automobiilit ovat kauniita. Niissä on viattomuutta ja optimismia, tulevaisuudenuskoa. Valtaosa on suunniteltu ja valmistettu aikana, jolloin edessä nähtiin tuottava tulevaisuus vailla energiakriisejä, ympäristöhuolta ja hiilijalanjälkiä.

Autojen joukossa ei vielä ollut yhtään sellaista menopeliä, joka olisi herättänyt henkilökohtaista nostalgiaa. Kun sellainen museoon joskus ilmestyy, jää nähtäväksi, vieläkö viattomuudesta ja optimismista on mitään jäljellä.


Retkeilypolku alkaa infotaulun vierestä.

Aamukahvin aikana sateen uhka on vaihtunut liki aurinkoiseksi sääksi. Längelmäveden puolelta retkeilypolku on hangen peitossa, joten laskeudumme portaita toiselle puolelle, Roineen rantaan. Retkikumppani tekee nuoskaisesta lumesta lumihenkilön, minä lumieläimen.


Roineen rannassa vallitsee
luonnonhiljaisuus.

Lumi sulaa puissa vedeksi, joka kastelee metsän kulkijat melkein yhtä tehokkaasti kuin sade. Tuuli paiskaa puusta jääköntin silmään. Siirrymme jäälle. Jäniskin on loikkinut metsästä järvelle ja ottanut sitten jalat alleen, kiitänyt rantaviivan suuntaisesti Pälkäneelle päin. Suomme tapahtuneelle muutaman tovin, kunnes lokkien kiihtynyt kirkuna saa katsahtamaan taivaalle.

Lokit ja varis lennättävät kotkaa. Tarkempaan määritykseen se on liian kaukana. Tilastot puhuisivat merikotkan puolesta, mutta sen verran kuin linnusta kykenimme näkemään, se oli aika maakotkamainen. Tiira-lintupalvelun mukaan Sahalahdella, siis aika lähellä, on havaittu maakotka 18.3. Kaivannolla taasen nähtiin merikotka kaksi päivää myöhemmin. Kaikkiaan viime viikoilta on kirjattu huomattavasti enemmän meri- kuin maakotkahavaintoja. Kumpi tahansa näkemämme ilmestys olikin, sen havaitseminen oli päivän kohokohtia.


Rantarinne paljastuu lumen
alta päivä päivältä. 

Kun lähestymme Kaivannon kanavaa ja sulaa vettä, harpomme jäältä metsän puolelle. Kiipeämme jyrkkää rinnettä ylös harjulle ja laskeudumme vielä jyrkempää rinnettä alas Kaivannon Grillin parkkipaikalle, tumpsis. Käytämme sekä kiipeämiseen että laskeutumiseen mukkelis makkelis -metodia. Nuorimpien kansalaisten keskuudessa se on yleisesti tunnettu ja ahkerasti viljelty etenemistapa, mutta keski-ikäisten osalta se vaatii kehittelyä pysyvään käyttöön jäädäkseen.

Kiipeily- ja laskeutumisseikkailun elähdyttäminä paarustamme lähtökahville Kaivannon Keitaaseen Längelmäveden rantaan. Tilli voileivän päällä on tuore, tuoksuu ja maistuu hyvältä. Kahvilan myyjä ihmettelee pilkkijöiden vähyyttä. Ilmapiiri on mukava ja parahultaisen tuttavallinen.


Lahdentie myötäilee Längelmä-
veden
rantaa.

Kun kävelemme Lahdentien kapeaa ja kuraista piennarta kohti paunulaisen pysäkkiä, autot viuhuvat jatkuvana virtana ohitse hyvin läheltä. Se on paitsi ärsyttävää myös meluisaa. Toisaalta Kaivannon tienoo etenkin Roineen puolelta tarjoaa myös luonnonhiljaisuutta, sillä Lahdentien liikenne ei kuulu harjun ylitse.


Kesää odotellessa.

Jos pääsee liikenteen aiheuttaman ärtymyksen yli, Vehoniemenharjun ja Kaivannon tienoo on mukava päiväretkikohde, jonne ainakin itse aion palata viimeistään siinä vaiheessa, kun maa on sulanut ja kasvit alkavat nousta maasta ja tehdä lehtiä.

This entry was posted in retket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s