Arki poikki Pukalassa

Laulujoutsenet ylittivät meidät sumupilven piilottamina Teiskon suunnasta Oriveden kirkolle päin. Niiden toitotusta lukuun ottamatta äänimaisema oli hiljainen, kun läksimme patikoimaan Ikkalan risteyksestä kohti Roninmaan laavua Pukalajärvelle. Samaa tietä pitkin poikin olivat taivaltaneet ainakin orava, kettu, luvuton määrä jäniksiä, mies (jäljen koosta päätellen, mutta saattoihan se olla isojalkainen nainenkin), hirmuisen isotassuinen koira ja hypellen edennyt lintu.

Jäljet olivat vielä aamulla selvästi näkyvissä tien lumikohdissa, ja viihdytimme itseämme yrittämällä päätellä niistä jotakin. Oli riemastuttavaa esimerkiksi huomata, että eräässä kohdassa mies (tai isojalkainen nainen) oli pysähtynyt tien laitaan, kaalinut paljain sormin penkasta lumipalloja ja heitellyt niitä koiralle metsään ylärinteeseen. Koiraa  oli tainnut upottaa, kun se rynni pallojen perään.

Tallustelimme aurattua tietä Roninmaan parkkipaikalle, josta kiipesimme aurauspenkan ylitse laavulle johtavalle polulle. Polulla oli parin kolmen sentin kerros lunta, mutta helposti pystyi näkemään, minne jalkansa asetella. Vaikka polku oli kapeahko suikero, tasapainon säilyttäminen sujui vaivatta. Horjahduksia kannatti välttää, sillä lumi polun vieressä upotti reilusti.

Kappaleen matkaa ihmisten tekemän polun vierustaa kaunisti jänisten polku papanoineen kaikkineen. Mietimme, mikseivät ne olleet kelpuuttaneet ihmispolkua, mutta tässä maailmassa moni asia jää arvoitukseksi.


Määränpää häämöttää.
(Kuva © H. Hölsömäki).

Laavulla teimme tulet, söimme eväitä, jutustelimme, olimme hiljaa ja katselimme harmaan ja valkoisen sävyttämää Pukalan järvimaisemaa, jota piristivät selkeäpiirteiset saaret. Ilman lämpö ja vesitihku sulattelivat hiljakseen lunta nuotioringin lankkupenkeiltä. Ajatukset alkoivat raueta, arki unohtua.

Advertisements
This entry was posted in retket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s