Ei saa, ei kerta kaikkiaan!

Ainakin Seitsemisen kansallispuistoon Saari-Soljasille ja Helvetinjärven kansallispuistoon Helvetinkolun päivätuvan seinään (kuvassa) on ilmestynyt kolmikielinen kieltolappu: ”Leiriytyminen kielletty!”

Nyt seuraa mielipide. Mielestäni kiellot ruokkivat epäviihtyisää ja nuivaa ilmapiiriä. Niiden piiloviesti on: ”Häivy! Teet kuitenkin väärin heti, kun silmä välttää.” Luonnossa liikkumiseen kuuluu olennaisesti vapauden tunne, mikä ei tietenkään vapauta vastuusta.

Ei luonnossa halua törmätä samaan kieltämisen ja holhoamisen ilmapiiriin, joka vallitsee kaupungeissa. Kiellot tekevät kaikista paikoista saman vahtivan katseen alaisia – tästä näkökulmasta on ihan sama, oletko Helvetinkolun päivätuvalla, rautatieaseman tunnelissa vai terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Suuri osa retkeilijöistä on vastuullista porukkaa, joka osaa lukea esimerkiksi kansallispuistojen infotaulujen karttoja ja symboleja. He kykenevät vaikeuksitta erottamaan nuotiopaikan telttailupaikasta ja tietävät, mitä kummallakin voi tehdä. He osaavat soveltaa infotauluun, esitteeseen tai retkeilyoppaaseen ladattua ohjeistoa, vaikkei se ole rautalangasta väännettyjen käskyjen ja kieltojen muodossa.

Suuri osa peruskoulun käyneistä luonnossa kulkijoista tuntee jokamiehen oikeudet ainakin pääpiirteittäin, ja aika moni retkeläinen kunnioittaa luontoa ihan aidosti. Vähemmistö on se porukka, joka leiriytyy roskaamaan, tuhoamaan ja mölisemään minne sattuu. Jos kieltotrendin syynä ovat nämä muutamat pösilöt, pitääkö heidän takiaan pilata kaikilta muilta luontoon kuuluva vastuullisen vapauden elämys?

Ehdotan tylyjen kieltojen sijasta retkeilijöiden omaan järjenkäyttöön luottavaa ohjausta. Helvetinkolun päivätuvan seinässä voisi kaiken muun infon rinnalla olla plakaatti, jossa sanottaisiin jotakin tähän tyyliin: ”Tervetuloa! Olet saapunut päiväretkikohteeseen/taukopaikkaan. Jos haluat yöpyä, lähimmät yöpymiseen/telttailuun tarkoitetut alueet ovat Luomajärvi, Iso Ruokejärvi ja Haukanhieta.” Jotain tällaista. Ja sitten vielä kartta koko alueesta. Kyllä ihmiset tuosta ymmärtäisivät, että eipä viritellä niitä telttoja tänne.

This entry was posted in mielipiteet, retket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s