Mustarastas

Mustarastaan nokka on yhtä oranssi kuin auringolasku, jonka kajossa se istuu koppinsa etupuulla (kuva). Mustis on sitkeä sissi; se on selvinnyt elossa kovien pakkasten läpi. Se ei tuhlaa energiaa, vaan liikkuu vain muutaman neliömetrin alueella.

Tarjosin sille tänään rusinoita, jotka kelpasivat aika hyvin. Kupu täynnä ruokaa Mustis torkkui kuusen oksalla varhaisen iltapäivän auringossa, suki höyhenpukunsa, haukotteli, torkkui. Pakkasta oli mittarin mukaan kuusi astetta, mutta auringon lämpö tarttui varmasti mukavasti mustaan höyhenpukuun.

Rusinoiden sijaan halusin tarjota rastaalle kuivattuja sekahedelmiä pieniksi paloiksi pilputtuna, mutta kaupassa oli vain rusinoita. Päätin kokeilla. Tämänpäiväisen perusteella rusinat kiinnostavat Mustiksen lisäksi vain arkaa harakkapariskuntaa. Minkään lajin tiaiset eivät rusinoista piittaa, eivät myöskään pikkuvarpuset.

Söisiköhän Mustis kiiviä, appelsiinia, banaania tai omenapaloja? Hoksasin pakastimessa ahomansikoita, muutaman rasian täynnä irtonaisia, hilloamattomia marjoja. En varmaan tohdi ehdottaa marjojen omistajalle aarteiden sulattamista mustarastaalle…?

Mustiksen koppi on ikivanha kakkosnelosesta koottu kahden kahvipaketin kokoinen koppero, jossa on rastaanmentävä oviaukko. Lintu yöpyy kopissa ja on ottanut sen muutenkin suojakseen. Tukikohta on ruokintapaikan ja lämmittelykuusen välittömässä tuntumassa.

Mustarastaan kuva on valitettavasti epätarkka. Se on otettu jälleen käsivaralta ikkunalasin läpi. Mutta kyllä siitä oranssinokkaisen sinnittelijän erottaa, sekä sen Tiku ja Taku -nimisen kopin.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s