Harmaanharmaata

Vuoden pimeimmän viikon valopilkkuja on Alexandra Salmelan kirja 27 ja kuolema tekee taiteilijan. Mielen valtasi huvittuneisuus, kun luin päähenkilö Angien kuvausta syksyisestä suomalaisesta maisemasta, jota hän tänne saavuttuaan katselee ensikertalaisen silmin. Prahasta saapunut Angie on linja-autossa matkalla pikkukylään järven rannalle.

Tuijotan ikkunasta, tuijotan ohitse kiitäviä ruskeahkonharmaita peltoja, vihertävänharmaita kuusimetsiä, punertavanharmaita puutaloja valkoharmaine koivikkoineen, kellertävänharmaine hiekkakasoineen ja hopeanharmaine farmariautoineen, oranssinharmaita traktoreita, tummanharmaan harmaita hevosia ja ruskeanharmaita lehmiä. Maalaismaisema vaikuttaa yhtä houkuttelevalta kuin haalistunut postikortti. Harmaalla tiellä harmaassa sumussa matelevat harmaat autot, joista ei näy kuin sokaisevan kirkkaita ajovaloja. Minua ahdistaa, mutta bussi puskee urheasti eteenpäin läpi harmauden vain päästäkseen yhä uuteen ja tiheämpään harmauteen. (…)
Kuski pysähtyy keskelle risteystä.
“Hunningontien risteys”, hän ilmoittaa.
Istun ja mietin, kuka voi vapaaehtoisesti jäädä jäiselle tienvarrelle susien syötäväksi, kunnes tajuan, että se olen minä.” (s. 113 – 114).

Tervetuloa Suomeen, Angie, tai Eintsi, kuten sinua aletaan uudessa kotipaikassasi kutsua. Tässä pimeydessä ja harmaiden sekamelskassa kannattaa jaksaa muistaa, että jokainen taakse jäävä tunti vie kohti kevättä ja kesää.

Advertisements
This entry was posted in talvimeininki. Bookmark the permalink.

2 Responses to Harmaanharmaata

  1. Marja says:

    Voih, harmaa on niin kaunis väri! Mutta siitäkin alkaa jo saada kylläkseen. Olisi aika vaihtaa valkoiseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s