Hiljaisuuksia Helvetinjärvellä

Kärpänen pörisee hirsimökin ruutuikkunaa vasten. Kissa nuolee turkkiaan nojatuolissa, hennot lits ja lhiiips vuorottelevat. Lampi aaltoilee tuulenpuuskissa ikkunan edessä, haavanlehdet läpsyvät ja sihahtelevat toisiinsa osuessaan.

Raskaat pisarat tippuvat veden ylle kaartuvan koivun oksilta, plop plop, puuskissa plopitititiplot. Talitiaiset etsivät hirsien rakoihin kylmää paenneita hyönteisiä,  ripiripiripi, rip-rap, drrrh. Ikivanha kannettava, tämä jolla kirjoitan, kohisee vaisusti pirttipöydällä takan vieressä.

Samanaikaisesti ei kovin hiljaista ja erittäin hiljaista. Hiljaisuutta, jossa ajatus vapautuu solmuistaan ja alkaa vähitellen kulkea luonnollisesti kuin esteitään kevyesti ylittelevä puro. Syntyy ideoita, toisistaan erillään olleet asiat yhdistyvät, kokonaisuudet hahmottuvat, parhaimmillaan tulee oivaltaneeksi jotakin, mikä ilman hiljaisuutta olisi jäänyt kätköksiin. Hiljaisuus rauhoittaa, antaa tilaa ajatella tai olla ajattelematta. Todellisuus pelkistyy.

Palasin hetki sitten viiden kilometrin patikalta kuusivaltaisesta, sammalpohjaisesta metsästä. Matkan varrelle osui toistakymmentä syyssateiden synnyttämää tai vuolastuttamaa puroa. Kaikkialla lirisee, lurisee, lorisee, kohisee, mataa ja ryöppyää. Välillä veden äänten läpi pääsee käpytikan nakuttelua, palokärjen huutoja, korppien ronkotusta ja punarinnan tiksuttelua. Aamuisin teeret pulisevat syyssoitimellaan.

Iltaisin hiiret mellastavat keittiön alakaapissa. Kissat vaanivat niitä kaapin oven edessä. Ihailen niiden kykyä olla täysin hiljaa ja keskittyneitä. Pienempi kissa ropeltaa ovea auki, mutta olen teljennyt sen. En halua päivän päätteeksi eläimellistä verilöylyä ja raatojen siivoamista. Kun hiirten show on ohitse, kissat vetäytyvät elähdytettyinä makoilemaan, minä etsin harjan ja lakaisen hiirulaisten papanat.

This entry was posted in kissat, luonto. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s