Sieniä ja lintuja

Sieniämpäri oli melkein täynnä, kun noin sadan hanhen parvi lensi ylitse ja aloitti syysmuuton seurantani kevytversion 17.9. Luumäellä. (Kevytversiossa vain pannaan merkille, mitä sattuu näkemään ja kuulemaan; raskasversiossa retkeillään ja matkaillaan vasiten muuttajia tarkkailemassa.) Hanhimuutto jatkui koko viikonvaihteen.

Joutsenet olivat levottomia. Varsinkin öisin ne melskasivat kuutamoisella järvellä, toitotus ja siipien läiskintä kiirivät kauas. Kun joutsenet aamun kajossa rauhoittuivat, kurjet aloittivat huutelun suolla järven takana. Myös kuikista näki ja kuuli muuton lähestyvän.

Sienihullulle lintuharrastajalle syksy on haasteellista aikaa, koska on vaikea päättää, keskittyisikö maan vai taivaan tarkkailuun. Varsinkaan auton rattiin moista yhdistelmäolentoa ei pitäisi päästää. Katse viistää tienpenkkoja etenkin tattien vuoksi, toisaalta jokainen linnun häivähdys taivaalla kiinnittää huomion. 

Mutta seuraavaksi sieniin.

Salpalinjan juoksuhaudat osoittautuivat sienestäjän aarreaitaksi. Sammaloituneilla seinämillä kasvoivat lampaankäävät, pohjien karikkeessa suppilovahverot. Jäkälien ja sammalten peittämiä reunapenkkoja koristivat tatit ja orakkaat, vaaleaorakas varsinkin. Siellä täällä loistivat auringonkeltaiset kantarellit. Löysin myös puhtaan ja ehjän keltahaarakkaan.


Lampaankääpiä juoksuhaudan seinämällä.


Lampaankääpä ylhäällä, vaaleaorakas
alhaalla.


Keltahaarakas kasvoi lähellä korsun
sisäänkäyntiä.


Lehtikuusentatti.

Syksyn ihastuttavin tatti on lehtikuusentatti. Se on siro, ja sen väreissä on paljon katseltavaa. Jos värejä pitäisi saada aikaan esimerkiksi öljyväreillä, hakisin vivahduksen toffeenruskeaa, häivähdyksen oranssia ja melko tuhdisti sitruunankeltaista.

This entry was posted in linnut, sienet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s