Niksinurkka: Sienien kuivaaminen

Sienikuivuri on varmasti mukava keksintö, mutta useimmat sienet, joille kuivaaminen on käypä säilöntätapa, kuivuvat myös huoneenlämmössä. Tänään laitoin kuivumaan enimmäkseen kehnäsieniä.


Tästä lähdettiin. Kehnäsienten seurana
pari punikkitattia ja suppilovahveroa.

Sienien puhdistamisen jälkeen peitin tavallisen pullapellin parilla sanomalehden sivulla, paperin päälle levitin vauvanvaippaharsoa. Alustaksi käy mikä tahansa laakea juttu, vaikka leikkuulauta, ja harsonkankaan tilalla voi käyttää talouspaperia. Joskus olen käyttänyt myös leivinpaperia, eikä sekään katastrofi ollut, mutta sienisiivujen pitää silloin olla todella ohuita. Viipaloin putsatut sienet siis ohuiksi siivuiksi tai paloittelen ne pienen pieniksi palasiksi.


Sienet on pienitty pellille kuivumaan.
Tummat palat ovat punikkitatista.

Mitä ohuempia palasia sienistä saa, sitä paremmin ne kuivuvat. Terävä veitsi auttaa päämäärään. Kun saalis on pellillä, asetan pellin hellan viereiselle laskutilalle liesituulettimen tuntumaan. Vaikkei tuuletin olisi päällä, ilma vaihtuu. Saunassa, joka palvelee lähinnä varastona, on myös hyvä ilmanvaihto, joten ylälaude on toimiva kuivauspaikka.

Kotien ilmasto on erilainen, mutta omassa kerrostalokodissani, jossa ilma vaihtuu hyvin ja on melko kuivaa, sienet kuivuvat 2 – 3 vuorokaudessa. Lapsuudenkodissani sienet kuivuvat hyvin leivinuunin päällä, kunhan se ei ole liian lämmin. Kokemukseni mukaan sienet voi laittaa uunin päälle, kun päällys tuntuu käteen haalealta, ei kuumalta. 

Laitan sienet purkkiin, kun ne tuntuvat sormissa kuivilta ja napsahtavat poikki – tai elleivät suorastaan napsahda, niin eivät kuitenkaan veny ja vanu. Kuiva sienenpala on myös kutistunut huomattavasti alkuperäisestä.


Kuivat sienet ovat rapsakoita, ja jos
työ on tehty huolellisesti, ne säilyvät
pitkään.

Säilön kuivaamalla tatit, suppilovahverot, mustatorvisienet, mustavahakkaat, kantarellit, kehnäsienet ja haperot. Poudalla kerätyt sienet kuivuvat sateella kerättyjä paremmin. Suuren sienisatsin työstäminen kuivaukseen vie aikaa, mutta “pullapeltikuivatuksen” etu onkin, että sieniä voi silputa kuivumaan sitä mukaa kuin niitä löytyy, vaikka lenkillä bongattu tatti kerrallaan. Silloin se onkin nopeaa ja käy melkein huomaamatta.

Pullapeltikuivatus on myös ekologista: ei kulu sähköä, sanomalehtipaperi tulee kierrätetyksi, ja jos sen päällä käyttää harsokangasta, kankaan voi pestä muun pyykin seassa ja käyttää uudestaan. Olen kuivannut pullapeltimenetelmällä myös mustikoita ja omenaviipaleita, mutta mustikoita kuivatessani käytin niiden alla talouspaperia.

This entry was posted in niksit, sienet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s