Ammuu eli retkibonuksia

Lehmä. Lehmä on kiva. Lehmä on kaunis. Lehmä on ihana, turvallinen ja lohdullinen. Lehmä on lämmin. Lehmä on rakastettava. Lehmä on utelias. Lehmä on fiksu. Se osaa avata portteja, tuntee nimensä ja tietää, milloin pitää tulla lypsylle. Lehmä on herkkä ja omanarvontuntoinen. Lehmä tykkää rapsutuksesta ja radion kuuntelusta.

 

 

 

 

Ennen kaikkea lehmää pitää kohdella kunnioittavasti. Tänään tapasimme nautalauman. Kun ystäväni kurkkasi parin ensimmäiseksi luoksemme hölkänneen eläimen vatsan alle saadakseen varmuuden niiden lehmyydestä (joukossa oli pari sonniakin), ne kääntyivät loukkaantuneina pois. Kuinka julkeaa, kuinka sivistymätöntä, kuinka moukkamaista kurkkia nyt s-i-n-n-e!

Mutta lehmä antaa karkean käytöksen anteeksi, ainakin sunnuntaisin, kun on muutenkin leppoisaa. Lehmät katselivat meitä laitumelta. Me katselimme niitä kylätieltä. Välissämme oli kolme metriä ja sähköaita. Emme voineet sovinnon elkeiksi rapsuttaa niiden leveitä otsia ja jymäköitä poskia. Mutta ystäväni oivalsi, että niiden kanssa voisi kirmailla, ystävyyden hengessä, karkean käytöksen sovitteluksi. Niin hän lähti juoksemaan tietä pitkin, kutsui lehmiä mukaan, ja nämähän lähtivät! Kirmailivat vieretysten ihminen ja jokunen lehmä, taisivat siinä ne pari sonniakin jolkotella, kaikki omalla puolellaan mutta samaan suuntaan, kohti – niin, noh… vaikka kohti iloisempaa iltapäivää.

Lehmät olivat retkibonus, päivän kohokohta. Valmistelin maastossa opastusta asiakasretkeä varten Huittisissa. Teimme nuotion, pannu porisi viihdyttävästi tulilla, maasto lupaili kaunista ruskaa tulevina viikkoina, tuuli suhisi puissa, sade pysytteli poissa, lämmin ilma pörrötteli hiuksia, herkkutatit ja punikkitatit pupsahtelivat koivikoihin ja haavikoihin. Päivä olisi ollut varsin hyvä ilman lehmiäkin, mutta lehmät tekivät siitä mainion. Kontakti yli lajirajojen jaksaa hämmästyttää ja riemastuttaa kerta toisensa jälkeen.


“Maistuisiko leipä?” Lehmäjuoksun jälkeen
ystäväni kokeili hevostaajuuksia.

Lehmien lisäksi otimme kontaktia pariin hevoseen, jotka nekin tulivat ihmettelemään laitumensa laitatiellä tallustavia ihmisiä. Kaivoimme niille repusta ruisleipää. Käteni on ollut hevosen kuolassa viimeksi lapsena. Näinkö pehmeä on hevosen turpa, en muistanutkaan! Olen pysytellyt hevosista kaukana. Lapsena olin paikalla, kun päähän osunut hevosen potku oli viedä toveriltani hengen. Paljon verta. Paljon aikuisten hätää.

Olen koskettanut hevosta viimeksi kuusivuotiaana. Tänään ojensin hevoselle leipää, se hamusi sen kädestäni harmaalla silkkiturvallaan. Tämä sama hevonen oli hetki sitten purrut toista hevosta lapaan, kun se oli tullut liian lähelle, mutta jostain järjettömästä syystä luotin, ettei se purisi minua. Pelko oli äkkiä pyyhkiytynyt pois, noin vain.

Kestää kuitenkin kauan, ehkä loppuelämän, ennen kuin hevonen virittää sydämessäni samanlaisen ylistyksen kuin lehmä, tuo kaikkien pitkämielisten lempeyksien äiti, tuo kesäpäivien ilo, tuo niittyjen ja laitumien pyöreäkylkinen somistus, tuo huiskiva kermanekkanen, jonka hengityksessä tuoksuvat voikukka, timotei ja tuore apila.

Advertisements
This entry was posted in eläimet, retket. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ammuu eli retkibonuksia

 1. jo ammuisina aikoina syntynyt says:

  Jos minä vielä saan tai hommaan lehmän, nih nyt on sit nimikin valmiina: Lempi-Ilona Kermanekkanen!

 2. Kaisu says:

  Ihana postaus. Olin myös viikonloppuna lehmä- ja hevostunnelmissa. Kävimme T:n ja N:n kanssa Sipoonkorvessa, jossa oli perinnemaisemaniitty ja siellä lehmiä, ja ohitse kopsutteli pari hevosta heppatytöt selässä. Ja saldoon kuului myös paljon suppilovahveroita, joita kuivasin juuri kuten aiemmin neuvot, paitsi talouspaprun päällä. 🙂

  • Tuula says:

   Lehmä on kulta 🙂 Meidän naapurin laitumella aikoinaan lehmät ja hevonen olivat yhdessä. Ja lehmät söivät syksyllä tatteja. Herkkuhetkiä sienten parissa sitten, kun tuuli ulvoo nurkissa ja lumi pieksee kaupunkia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s