Tavarataivas: Retkivermeet top 7

Muutaman päivän pituisella souturetkellä Saimaan Kolovedellä kiintymykseni seuraavia varusteita kohtaan lujittui entisestään.

Vedenpitävä hattu, jonka lieri suojaa silmiä häikäisyltä ja silmälaseja sadepisaroilta. Hyttyset eivät jaksa porata paksun kankaan läpi. Hattuni on kadonnut kahdesti metsäreissuilla, mutta olen saanut sen aina takaisin. Se on kuin bumerangi tai Lassie, joka aina palaa kotiin.

Kartta ja kompassi. Takavuosina eräkoulun opettaja kehotti luottamaan kompassiin, vaikka oma suuntavaisto sanoisi mitä. Hän oli täysin oikeassa. Kartta kertoo, missä ollaan, mistä tullaan ja minne pitäisi mennä. Kartta myös auttaa reissujen suunnittelussa, vaikka lopulta kulkisinkin sinne, minne nenä näyttää.


Kaasupoltin
, joka sopii trangiaan. Trangia on tukeva ja sen rakenne muodostaa luonnostaan tuulensuojan. Kaasulla keittäminen on siistiä ja nopeaa. Ei enää koskaan spriin kanssa läträämistä! (Tai no, mistäs sitä ikinä tietää.)

Sitten pisteenä iin päälle kelluntaliivi. Miten mainio tyyny! Ja melkein automaattisesti mukana, kun vesillä liikutaan.

Ja pannaanpa vielä kirsikka iin pisteen päälle, nimittäin tarppi. Se on laaja, kevyt ja sillä tavalla monikulmainen kangas, että siitä voi taitella esimerkiksi katoksen tai muun suojan; jotkut ovat käyttäneet sitä laavukankaan tapaan majoitteenakin.

Koloveden soutureissulla tarppi pelasti monta vetistä tilannetta. Suojauduimme sen alle sateen yllättäessä iltanuotiolla, samalla saimme suunnattua tulen lämpöä itseemme. Toisena retkipäivänä, yhtä sateisena kuin ensimmäinenkin, viritimme tarpista katoksen pyykkinarun ylle, jolla kuivatimme varusteita. Pressu ajaisi saman asian, mutta tarppi on kevyempi, notkeampi ja miellyttävämpi käsitellä. Se myös kuivuu nopeasti, vaikka jäisi vähän mutkallekin.

Ja lopuksi vielä vinkki kotisatamaan löytämiseksi, jos maisema tuppaa näyttämään samanlaiselta joka puolella. Venettä lastatessamme tulin ottaneeksi autosta mukaan neonvihreän huomioliivin. Hoksasimme, että siitä saa kätevän maamerkin, joka näkyy kauas ja melko hämärässäkin. Varsinaista estetiikan juhlaa moinen rätti ei ole, mutta lyhytaikaistahan sen käyttö on. Ja se sentään jököttää paikoillaan ääneti.


Tännepäin!

Advertisements
This entry was posted in retket, tavarat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s