Pilputusta pääskynpesällä

Viiden tervapääskyn parvi lentää aamuauringossa asuintaloni edessä, syöksyy katukuiluun, kiepahtaa korkeuksiin, kaartaa, kiertää, kirkuu.

Kuin yhteisestä päätöksestä linnut viistävät uudestaan ja uudestaan parvekkeeni ohitse, vain nipin napin siihen törmäämättä. Ainakin kolme eri lintua käy pesän tuntumassa, edelleen kirkuen.

Ilta-auringon lähes laskettua toinen emoista lentää pesään ja jää sinne. Pesään pujahtaessaan se sirahtaa lyhyesti, kuuluu kahinaa, joka tuntuu syntyvän siipien avulla liikkumisesta.

Kahina muistuttaa ääntä, joka syntyy, kun ruttuisella paperipallolla pyyhkäisee jotakin kovaa ja karheaa pintaa. Kuuluu myös pieniä tiukahduksia, vienoa pilputusta, rapinaa.

Sen puolentoista tunnin ajan, jonka lueskelin parvekkeella, lintu pysyi pesässään. Hautookohan se edelleen? Jos poikanen olisi kuoriutunut, eikö emojen aika kuluisi hyönteisten pyydystämiseen ja poikasen ruokkimiseen?

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

2 Responses to Pilputusta pääskynpesällä

  1. talvicamino says:

    Mikä tilanne?

    • Tuula says:

      Kiitos kysymästä, kyllä kolosessa ollaan kuoriuduttu, luultavasti muutaman viime päivän sisällä. Eilisaamuna (2.7.) klo 6 aamulla pesässä sirrasi ja kirskui vaativasti yksi tai useampi lapsonen, molemmat emot ahersivat ruokintapuuhissa. Raportoin lisää jahka tiedän enemmän, mutta jos havaintoni on oikea, tervapääskyn mukula ei pidä mitään helisevää tiserrystä esim. tintinpoikien tapaan, vaan todella vaativaa ja huomiota herättävää rää’yntää. Korostaisin sanaa ‘vaativa’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s